VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Ambasador: Rusia reprezintă o amenințare militară pentru România, Moldova și alte țări din regiune

„Rusia poate fi oprită doar prin forță și reprezintă o amenințare militară directă pentru România, Republica Moldova și alte țări din regiune”, a declarat Ihor Prokopchuk, ambasadorul Ucrainei în România, în cadrul unei ediții speciale a emisiunii Obiectiv EuroAtlantic, difuzată săptămânal de DefenseRomania.

Șeful misiunii diplomatice a Ucrainei în România a subliniat că invazia pe scară largă declanșată în februarie 2022 nu are doar un scop teritorial. Ucraina luptă într-un „război existențial”, fiind de fapt doar prima victimă a ambițiilor neo-imperialiste ale agresorului rus.

Ihor Prokopchuk a comentat și declarațiile unor oficiali ai NATO și oficiali ai statelor membre cu privire la scenariul unui posibil viitor conflict de mare intensitate între Rusia și Alianța Nord-Atlantică.

„Ne apropiem și de a zecea aniversare a momentului în care Rusia a invadat teritoriul ucrainean. Permiteți-mi să reamintesc că invazia a început în februarie 2014, când forțele rusești au apărut fără niciun fel de însemne în Peninsula Crimeea. Acesta a fost primul caz de tentativă de anexare a unui teritoriu al unei țări de către o altă țară de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace”, a remarcat Ihor Prokopchuk, citat de IPN.

Ambasadorul a pus accentul pe gravitatea încălcării dreptului internațional care a fost comisă de Federația Rusă acum zece ani. Nu s-au oprit în Crimeea, s-au mutat în Donbas și au început ostilitățile în părțile de est ale Ucrainei. „Opt ani mai târziu au început o invazie la scară largă pe teritoriul ucrainean”, a spus Ihor Prokopchuk.

Recent, Obozrevatel din Kiev a scris, cu referire la un reprezentant american la OSCE, că simpla existență a Republicii Moldova, la fel ca și a Poloniei, Finlandei, Belarusului și Turciei este un „motiv permanent de acțiuni militare” pentru Rusia, întrucât toate aceste state conțin cel puțin o parte din teritoriul controlat altădată de imperiul rus sau sovietic.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.