„Rusia poate fi oprită doar prin forță și reprezintă o amenințare militară directă pentru România, Republica Moldova și alte țări din regiune”, a declarat Ihor Prokopchuk, ambasadorul Ucrainei în România, în cadrul unei ediții speciale a emisiunii Obiectiv EuroAtlantic, difuzată săptămânal de DefenseRomania.
Șeful misiunii diplomatice a Ucrainei în România a subliniat că invazia pe scară largă declanșată în februarie 2022 nu are doar un scop teritorial. Ucraina luptă într-un „război existențial”, fiind de fapt doar prima victimă a ambițiilor neo-imperialiste ale agresorului rus.
Ihor Prokopchuk a comentat și declarațiile unor oficiali ai NATO și oficiali ai statelor membre cu privire la scenariul unui posibil viitor conflict de mare intensitate între Rusia și Alianța Nord-Atlantică.
„Ne apropiem și de a zecea aniversare a momentului în care Rusia a invadat teritoriul ucrainean. Permiteți-mi să reamintesc că invazia a început în februarie 2014, când forțele rusești au apărut fără niciun fel de însemne în Peninsula Crimeea. Acesta a fost primul caz de tentativă de anexare a unui teritoriu al unei țări de către o altă țară de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace”, a remarcat Ihor Prokopchuk, citat de IPN.
Ambasadorul a pus accentul pe gravitatea încălcării dreptului internațional care a fost comisă de Federația Rusă acum zece ani. Nu s-au oprit în Crimeea, s-au mutat în Donbas și au început ostilitățile în părțile de est ale Ucrainei. „Opt ani mai târziu au început o invazie la scară largă pe teritoriul ucrainean”, a spus Ihor Prokopchuk.
Recent, Obozrevatel din Kiev a scris, cu referire la un reprezentant american la OSCE, că simpla existență a Republicii Moldova, la fel ca și a Poloniei, Finlandei, Belarusului și Turciei este un „motiv permanent de acțiuni militare” pentru Rusia, întrucât toate aceste state conțin cel puțin o parte din teritoriul controlat altădată de imperiul rus sau sovietic.