VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Ambasadoarea R. Moldova în Elveția: Consolidarea sistemului de apărare nu înseamnă încălcarea statutului de neutralitate

În Republica Moldova nu au avut loc dezbateri consistente sau profunde cu privire la statutul de neutralitate, în special în ultimii ani, când avem un război în vecinătate. Deseori se confundă neutralitatea cu apărarea, și cumva se crede că ele se exclud reciproc. Declarația a fost făcută de Tatiana Molcean, ambasadoarea Republicii Moldova în Elveția. în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Ambasadoarea a declarat că Elveția, fiind o țară neutră, are un sistem de apărare consolidat iar ultimele sondaje de opinie, indică o susținere de peste 90% pentru statutul de neutralitate și aproape 60% pentru cooperarea Elveției cu NATO.

„Deseori se confundă neutralitatea cu apărarea, și cumva se crede că ele se exclud reciproc. Or când mă uit la Elveția, fiind o țară neutră și ce sisteme de apărare are, iar noi când încercăm să ne consolidăm sistemul de apărare zicem că încălcăm neutralitatea. Asta este diferența principală. În genere, Elveția este renumită prin faptul că este un stat unde au loc referendumuri. Legile sau deciziile sunt trecute prin referendumuri destul de des, pe diferite subiecte, sunt referendumuri la nivel federal, cantonal sau local, și pot fi subiecte foarte extinse. În Elveția s-au făcut, în special în ultimul timp, foarte multe studii referitoare la sprijinul pentru neutralitate. Este foarte înalt, 90 la sută. Toate studiile, sondajele de opinie indică o susținere fermă, nu că mai mult de 50, dar peste 90%, și nu variază foarte mult pentru neutralitate. Acum când începem a dezghioca ce presupune acest principiu al neutralității, de exemplu, pot fi întrebări referitoare la cooperarea cu NATO, de exemplu, pentru că și ei, ca și Republica Moldova, au un Parteneriat pentru Pace, Partnership for Peace, cooperează cu NATO în baza acestor parteneriate. Aici deja înțelegerea populației sau sprijinul poate să varieze, am observat, dacă pentru neutralitate sunt 90 și plus, pentru cooperarea mai avansată cu NATO pot fi în jur de 58%, deci este o diferență”, a precizat ambasadoarea Tatiana Molcean.

Ambasadoarea Tatiana Molcean a menționat că autoritățile elvețienei nu au autorizat exportul de produse sau echipament militar fabricat în Elveția, chiar dacă este oferit de o altă țară.

Elveția este neutră din anul 1815 și nu este membru al NATO sau al Uniunii Europene. Statutul de neutralitate este consfințit în constituția țării. În același timp, Elveția participă din 1996 la programul NATO Partnership for Peace, în cadrul căruia a sprijinit misiuni în Kosovo și Afganistan și a fost implicată într-o serie de alte proiecte sub auspiciile alianței.

Cu toate acestea, după agresiunea rusească în Ucraina, Elveția a intensificat dialogul și schimbul de informații cu Statele Unite și aliații săi, precum și creșterea cheltuielilor militare, inclusiv achiziționarea de arme. 

Neutralitatea Republicii Moldova a fost consfințită în Constituția din 1994. Potrivit acestui statut, Republica Moldova nu poate admite dislocarea de trupe militare ale altor state pe teritoriul său.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.