VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Alocațiile pentru copii vor fi acordate în mod automat, fără depunerea cererii

Copiii cu dizabilități severe, accentuate sau medii vor beneficia de alocații sociale din partea statului fără depunerea unei cereri în acest sens. O decizie privind eficientizarea mecanismului de acordare a prestațiilor sociale copiilor cu dizabilități și familiilor cu copii a fost aprobată de Executiv.

Potrivit documentului, alocația socială de stat va fi stabilită proactiv și va fi acordată, din oficiu, mamei copilului, în baza informaţiei transmise de către Consiliul Naţional pentru Determinarea Dizabilităţii şi Capacității de Muncă şi a datelor oferite de Agenția Servicii Publice.

Totodată, în cazul în care minorul este reprezentat de către o altă persoană decât mama, va fi păstrată obligativitatea de depunere a cererei personal, prin adresarea la organul teritorial de asigurări sociale cu documente confirmative.

Tot în mod automat, în baza datelor disponibile în sistemele informaționale de stat, va fi stabilită indemnizația unică la naștere și indemnizația lunară pentru creșterea copilului.

În anul 2024, modificările propuse vor viza circa 33 de mii de mame, care vor beneficia de indemnizație unică la naștere, și peste 114 mii de copii, care vor primi indemnizație lunară de creștere și îngrijire a copilului până la vârsta de 3 sau 2 ani. De asemenea, proiectul va facilita  obținerea dreptului la prestații pentru circa 2300 de copii cu dizabilități.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.