Cetățenii care nu sunt de acord cu gradul de vulnerabilitate energetică atribuit de sistem și consideră că au fost strecurate erori la stabilirea gradului de vulnerabilitate pot depune o petiție la Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS). Cazul semnalat va fi investigat de echipa ministerului, iar dacă vor fi depistate erori, ajutorul va fi aplicat retroactiv, din luna în care gospodăria a fost înregistrată în sistem. Precizările au fost făcute de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție”, de la Vocea Basarabiei.
Potrivit Ministrului Buzu, echipa Ministerului Muncii a recepționat deja peste 61 de mii de apeluri telefonice și a soluționat peste 28 de mii de solicitări electronice.
„Vrem să încurajăm toți cetățenii și să le spunem că dacă ei nu sunt de acord sau consideră că există anumite probleme, erori s-au strecurat în cadrul sistemului, pot să apeleze echipa Ministerului. Noi vom investiga cazul în speță și dacă se depistează, constatăm că a fost produsă o eroare, toți cetățenii vor primi compensațiile din momentul în care s-au înregistrat. Dacă depistăm o eroare în luna ianuarie, cetățenii s-au înregistrat în noiembrie, vor primi retroactiv atât pentru noiembrie, pentru decembrie și așa mai departe. Stăm la dispoziție și până la ziua de ieri am avut peste 61 de mii de apeluri telefonice pe care le-am recepționat, peste 28 de mii de solicitări electronice pe care colegii mei de la minister le-au clarificat. Cetățenii ne-au sunat, colegii mei au preluat apelurile care sunt legate de o eroare. Cineva, spre exemplu, a vrut să declare un venit lunar de 12 000 de lei, a adăugat încă un 0 și sistemul a înregistrat 120 000 de lei. De asta noi am oferit tuturor cetățenilor posibilitatea să verifice în cabinetul personal care sunt veniturile globale.”, a spus Alexei Buzu.
Ministrul a declarat că sistemul a apreciat destul de bine veniturile din gospodării. La stabilirea gradului de vulnerabilitate energetică au fost utilizate date din trei surse: datele raportate de către solicitanți, datele raportate de către furnizorii de energie și datele din sistemele publice.
Oficialul a precizat că în sezonul rece 2023-2024, aproximativ 80 de mii de gospodării primesc atât compensație în factură, cât și compensație monetară în valoare de 800 de lei.
Anterior reprezentanții ministerului au precizat că persoanele care nu sunt de acord cu gradul de vulnerabilitate energetică atribuit de sistem pot depune o petiție la Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Dacă nu este de acord cu răspunsul instituției, solicitantul poate depune o cerere prealabilă de reexaminare a cererii tot la MMPS, iar dacă nici acest răspuns nu-l satisface, se poate adresa în instanța de contencios administrativ.
Dacă cetățenii nu sunt de acord cu gradul de vulnerabilitate atribuit sau au întrebări suplimentare privind acordarea categoriei de vulnerabilitate energetică, pot apela la linia verde 0 8000 5000 sau expedia un mesaj la adresa electronică: suport@compensatii.gov.md.