VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Moldovenii cu cetățenie română vor beneficia de o parte din facilitățile Tratatului Schengen

Începând cu luna martie 2024, cetățenii Republicii Moldova care dețin și cetățenia României vor putea beneficia de o parte din facilitățile Tratatului Schengen care le permite trecerea fără controale a hotarelor aeriene și maritime ale României. Aceasta după ce, la sfârșitul anului trecut, Consiliului Uniunii Europene a adoptat decizia privind aplicarea acquis-ului Schengen în România și în Bulgaria prin care se ridică granițele aeriene și maritime.

Potrivit documentului citat de IPN, în cursul anului 2024, „Consiliul va depune eforturi pentru a lua o decizie de eliminare a controalelor la frontiera terestră”.

Deschiderea frontierelor aeriene și navale a devenit posibilă după ce Austria, ultima țară care a avut rezerve față de aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, a trimis președinției spaniole a UE un text, obligatoriu din punct de vedere juridic, prin care și-a confirmat acordul cu România și Bulgaria cu privire la „Schengen Air” – intrarea fără controale la frontierele aeriene.

La modul practic, „Schengen Air” înseamnă că, în viitor, pasagerii din România și Bulgaria nu vor mai fi nevoiți să zboare spre Europa prin terminalele străine. Ca de obicei, pașaportul va fi verificat la poartă de către companiile aeriene, cu sprijinul suplimentar al poliției austriece și al celei române sau bulgare.

Eurodeputaul român Victor Negrescu a enumerat mai multe beneficii sociale și economice de care românii vor avea parte începând cu luna martie a anului curent, inclusiv: „Cetățenii români vor circula mai ușor în alte state din spațiul Schengen, câștigând un drept pe care îl meritau. Vorbim de milioane de pasageri anual. Acest lucru înseamnă și că românii din diaspora se pot întoarce mai ușor acasă pe cale aeriană beneficiind de numeroasele aeroporturi existente în România, aflate multe dintre ele în proces de extindere și modernizare. Practic, amortizăm economic aceste investiții cheie și dezvoltăm infrastructură aeroportuară”.

Austria, Bulgaria și România se angajează să convină ulterior asupra unei date pentru încetarea controalelor terestre, a informat președinția spaniolă a Consiliului UE.

Tratatul Schengen prevede ridicarea controalelor la frontierele dintre statele membre, care acoperă în prezent 4,3 milioane de kilometri pătrați și 423 de milioane de cetățeni din 27 de țări europene (23 de state membre ale UE și 4 din afara UE).4️.

Conform unor date neoficiale, circa un milion de moldoveni se află peste hotare, în special în spațiul Schenghen, majoritatea deținând și cetățenia României.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.