VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Alexandru Tănase: Urmează o mișcare haotică de părăsire a Mitropoliei Moldovei de preoți și migrarea lor la cea a Basarabiei

Scrisoarea mitropolitului Chișinăului, Vladimir, către patriarhul rus Kiril va genera o mișcare haotică de părăsire a Mitropoliei Moldovei, subordonată canonic Moscovei, de către preoți și migrarea lor la Mitropolia Basarabiei a Patriarhiei Române. Declarația a fost făcută de fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, într-un interviu pentru TVR Moldova.

”Mitropolia Moldovei simțind clar care este starea de spirit din societate, informațiile lor sunt mult mai veridici decât cele pe care le deține departamentul de statistică, că există un risc de delegitimizare, un risc de distanțare a enoriașilor de această entitate bisericească, ceea ce ar genera o mișcare haotică de părăsire a Mitropoliei Moldovei și cred că cea mai atractivă entitate care ar putea să-i accepte este Mitropolia Ortodoxă Română. Chiar și în acea scrisoare se face referire la anumite aspecte de nivel material. Este o tactică veche a fostului KGB de a anticipa anumite procese când este clar că ele pot deveni inevitabile”, a declarat Alexandru Tănase, citat de ziua.md.

Tănase precizează însă că o posibilă rupere a Mitropoliei Moldovei de Patriarhia Rusă nu ar trebui abordată în aceeași manieră ca în cazul Ucrainei.

„Chiar dacă ei s-ar despărți de mitropolia rusească, soarta acestei entități nu trebuie tratată așa cum s-a întâmplat în Ucraina, care de fapt are premise istorice să existe ca autocefală. Republica Moldova este o schijă a fostei Românii Regale care a ajuns în virtutea pactului Molotov- Ribbentrop să existe ca și stat independent. Crearea a unei noi entități naționale nu înseamnă nici pe departe că ea va avea o conotație națională sau orientată spre România, cu atât mai mult nu înseamnă distanțarea față de Moscova. Nimeni nu va garanta că o eventuală biserică autocefală moldovenească nu va păstra aceleași relații cu Moscova. Până și Mitropolia ucraineană când s-a distanțat oficial de Moscova, în continuare este suspectată că are relații cu Moscova”, a mai adăugat Tănase.

Amintim, într-o scrisoare pe care Mitropolia Moldovei i-a adresat-o Patriarhului Kiril al Moscovei, în 5 septembrie, ÎPS Vladimir îi aduce șefului Bisericii Ortodoxe Ruse mai multe reproșuri, în special în legătură cu susținerea războiului pornit de Vladimir Putin în Ucraina, atitudinea „nerespectuoasă” a Rusiei față de moldoveni și „abandonarea” Mitropoliei Moldovei de către Patriarhia Rusă. ÎPS Vladimir susține că unirea Republicii Moldova cu România se va face într-un timp relativ scurt și oferă ca exemplu abordarea respectuoasă a Patriarhiei Române faţă de Mitropolia Basarabiei, fapt ce a determinat mai mulţi preoți să plece de la Mitropolia Moldovei către cea a Basarabiei.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.