VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Alexandru Tănase, despre referendum: Opțiune care ne va permite să rupem un cerc vicios care durează de câteva sute de ani

Fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, susține că referendumul privind integrarea europeană a R. Moldova va permite cetățenilor R. Moldova să rupă un cerc vicios care durează de câteva sute de ani.

În cadrul emisiunii Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei ex-judecătorul a subliniat că detronarea actualei puteri poate duce R. Moldova din nou sub influența rusească.

Eu nu văd o problemă în a solicita opinia, a consulta opinia societății pe chestiuni de importanță nu că majoră, de importanță vitală pentru societatea noastră. Trebuie să înțelegem că, de fapt, noi acum vorbind de integrarea europeană, noi avem în față o opțiune care ne-ar permite să rupem un cerc vicios care durează de câteva sute de ani de zile. Istoria, din păcate, ne-a lăsat mereu pe altă parte a frontierei, ceea ce a generat mereu drame, a generat deznaționalizări, deportări, sărăcie și mizerie”, a declarat Alexandru Tănase.

Totodată, ex-ministrul Justiției a subliniat că R. Moldova a avut opțiunea să nu se mai afle în zona de influență a Federației Ruse încă în anul 1991.

Noi am avut prima opțiune în ’91, când am proclamat independența, și am ratat-o. Vreau să vă zic că a fost un pas curajos al societății moldovenești de a opta pentru independență și de a stabili principiile statului în Declarația de Independență așa cum au fost stabilite, acum e a doua opțiune. Istorie e o cucoană foarte răzbunătoare și în cazul în care nu înveți lecțiile riști să nu mai ai niciodată șansa, să ți se mai ofere posibilități. De asta noi acum suntem într-o situație nu de a ne alipi de o uniune de state sau de a rezolva niște chestiuni de ordin financiar sau material, nu, avem o șansă istorică de a ne desprinde dintr-o anumită conjunctură geografică, care a fost creată odată cu ascensiunea imperiului țarist și să ne alipim lumii civilizate, să revenim acolo unde ne este locul – în familia și în cultura europeană. Și în sensul acesta este OK ca cetățenii să-și expună punctul lor de vedere, cu atât mai mult că aparent, cel puțin ceea ce arată sondajele, există și un cvasi-consens la acest capitol”, a mai subliniat Tănase.

Citește și: Referendumul propus de Maia Sandu poate fi organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale: Codul Electoral, modificat

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.