VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Alexandru Tănase, despre 9 mai: Războiul din Ucraina i-a făcut pe toți să-și arunce măștile și i-a obligat să adopte o poziție clară

„Războiul din Ucraina i-a făcut pe toți să-și arunce măștile și i-a obligat pe toți, chiar și cei care erau moderați, să adopte o poziție clară privind ziua de 9 mai”. O declarație în acest sens a fost făcută de ex-președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase, în cadrul emisiunii Puncte de Reflecție de la Vocea Basarabiei.

Ex-președintele CC a subliniat că moldovenii rămân pe baricade privind ziua de 9 mai, când este marcată și Ziua Europei și Ziua Victoriei, pentru că există o problemă a elitelor în R. Moldova.

Știți, eu nu cred că noi putem vorbi despre o scindare a societății, de fapt e o problemă a elitelor. Societatea, oamenii ca atare își urmează liderii, ca orice turmă, hai să zicem așa, își urmează păstorul. Și aici este o problemă a noastră, a tuturor, de 30 de ani de zile, din cauză că noi niciodată nu am reușit să ajungem la înțelepciunea să rezolvăm chestiunile esențiale și fundamentale ale unui popor. Este vorba de chestiunea identitară – cine suntem noi în lumea asta, care este trecutul nostru, care este locul nostru? Și atâta timp cât noi nu vom răspunde la aceste întrebări, eu cred că noi nu ne vom mișca înainte. Și ceea ce vedem afară, în piață, ca să zic așa, că avem un grup care sprijină, umblă cu panglica bicoloră sau cu simbolica sovietico-comunistă, alții cu steagurile Uniunii Europene și drapelele Republicii Moldova este o reflecție a ceea ce se întâmplă între elite. Noi nu am reușit în 30 de ani de zile să coagulăm niște elite politice, care ar fi responsabile și care ar înțelege care este, de fapt, interesul strategic al acestui popor, unde trebuie să ajungem noi”, a explicat Tănase.

Totodată, fostul ministru al Justiției a menționat că deocamdată nu există soluții rapide pentru această problemă.

„Eu cred că soluții rapide nu sunt pentru această problemă. Orice încercare de a interzice ceva astăzi nu va avea un rezultat, dimpotrivă va radicaliza și mai mult. Eu cred că trebuie să înțelegem că anumite procese de maturizare a unei societăți iau timp, îți trebuie ani de zile”, a menționat Alexandru Tănase.

De asemenea, fostul judecător al CC a accentuat că „oamenii rămân prizonierii sau ostaticii unor tertipuri ideologice”.

Noi 30 de ani nu am făcut nimic, ca să scăpăm de toată chestia asta, noi nu am făcut nimic. Trebuie să înțelegem că, de fapt, sărbătoarea de 9 mai a fost timp de 23-24 de ani de zile a fost sărbătoarea-cheie a acestei țări. Asta a fost. Independența era o chestie secundară, cred că avem vreo 10 ani, după 2009 am început să sărbătorim Ziua Independenței și am readus-o acolo unde-i era locul, de fapt, ea nici nu se chema Ziua Independenței, era Ziua Republicii, dacă țineți minte, și cuvântul acesta l-au scos, că-i deranja pe ei.

Și acum, desigur, să ai pretenții că oamenii rămân prizonierii sau ostaticii unor tertipuri ideologice, nu cred că oamenii sunt cei care trebuie acuzați, trebuie să căutăm răspunsul în mediul nostru, al elitelor, cei care, de fapt, sunt decidenții. Senzația mea este că războiul din Ucraina i-a făcut pe toți să-și arunce măștile și i-a obligat pe toți, chiar și cei care erau moderați, să adopte o poziție clară. Eu vă amintesc că chiar și partidul de guvernământ actual în primele zile, primele săptămâni de război, noi am observat o oscilare politică mare, era adevărul spus cu jumătate de cuvânt.

Și politicienii care nu au condamnat invazia rusă și-au scos măștile, cine nu a condamnat, a adoptat o poziție, a trecut de partea lui Putin, noi nu suntem în zona multicoloră la ora actuală. Când vorbim de război, sunt doar două culori – binele și răul – și fiecare a luat o parte, cine a vrut, a trecut de partea binelui, a condamnat și face tot ce-i posibil ca să securizeze țara noastră, ca să putem fi siguri de ziua de mâine, cei care nu au făcut lucrul acesta, chiar dacă tac din gură sau încearcă s-o facă pe diplomații, ei în mod automat se plasează în partea cealaltă. Nu merg jumătățile de măsură în situația respectivă”, a conchis Tănase.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.