VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Alexandru Tănase: Atitudinea lui Putin față de Moldova a fost mereu batjocoritoare. Oamenii care mai cred în el trebuie recuperați, nu lăsați în brațele Rusiei

Vocea Basarabiei: În cele ce urmează discutăm cu dl Alexandru Tănase, care a fost ministru al justiției, a fost președintele Curții Constituționale. Suntem în luna mai și am mai spus și cu alte ocazii că luna mai e bogată în evenimente, pe 9 mai cetățenii Republicii Moldova mai rămân dezbinați, pentru că unii încearcă să sărbătorească Ziua Europei, alții – Ziua  Victoriei, după care urmează să aibă loc Adunarea Națională „Moldova Europeană”, după care va urma și summitul Comunității Europene pe 1 iunie la Chișinău, mai exact la Bulboaca. Toate aceste evenimente încearcă să definească prezentul și viitorul Republicii Moldova, dacă parcursul european poate deveni unul ireversibil sau „russkii mir”, „lumea rusă” a lui Vladimir Putin, pe care încă și-o mai dorește, ar putea să mențină în vizorul Kremlinului și Republica Moldova. Despre aceste și alte subiecte vom discuta pe parcursul acestei emisiuni. Mulțumim că ați găsit timp să veniți la Vocea Basarabiei!

Alexandru Tănase: Mulțumesc pentru invitație!

Vocea Basarabiei: Dvs. cum înțelegeți să fie marcată ziua de 9 mai în Republica Moldova, din moment ce scindarea societății arată că lumea mai rămâne pe diferite baricade?

Alexandru Tănase: Știți, eu nu cred că noi putem vorbi despre o scindare a societății, de fapt e o problemă a elitelor. Societatea, oamenii ca atare își urmează liderii, ca orice turmă, hai să zicem așa, își urmează păstorul. Și aici este o problemă a noastră, a tuturor, de 30 de ani de zile, din cauză că noi niciodată nu am reușit să ajungem la înțelepciunea să rezolvăm chestiunile esențiale și fundamentale ale unui popor. Este vorba de chestiunea identitară – cine suntem noi în lumea asta, care este trecutul nostru, care este locul nostru? Și atâta timp cât noi nu vom răspunde la aceste întrebări, eu cred că noi nu ne vom mișca înainte. Și ceea ce vedem afară, în piață, ca să zic așa, că avem un grup care sprijină, umblă cu panglica bicoloră sau cu simbolica sovietico-comunistă, alții cu steagurile Uniunii Europene și drapelele Republicii Moldova este o reflecție a ceea ce se întâmplă între elite. Noi nu am reușit în 30 de ani de zile să coagulăm niște elite politice, care ar fi responsabile și care ar înțelege care este, de fapt, interesul strategic al acestui popor, unde trebuie să ajungem noi.

Vocea Basarabiei: Dar de ce nu s-a consolidat această idee națională care ar trebui, într-un fel, să fie valabilă pentru întreaga populație?

Alexandru Tănase: Cred că răspunsul trebuie să-l căutăm în primii ani de după proclamarea independenței. Independența Republicii Moldova a fost plămădită, gândită, concepută și realizată de intelectualitate, care mai apoi, la foarte scurt timp după proclamarea independenței, a fost înlăturată din sistemul decizional de fosta nomenclatură comunistă, care în mare parte era rusofilă, aservită, o parte era cu conexiuni în serviciile de securitate ale fostei Uniuni Sovietice și care, de fapt, au deturnat filosofia independenței Republicii Moldova.

Vocea Basarabiei: Și intelectualitatea s-a împăcat cu gândul că este înlăturată și nu-și mai asumă niciun rol, ca să ghideze cetățenii acestui stat pe o cale corectă?

Intelectualitatea mereu a fost în opoziție cu toate puterile, dacă stăm să analizăm…

Vocea Basarabiei: A fost în opoziție? Unii spun că, din contra, și-au dat mâna unii cu alții.

Alexandru Tănase: Bine, la modul tactic nu poți să ai o beligeranță continuă, dar intelectualitatea a avut o viziune distinctă asupra identității noastre și asupra opțiunii noastre strategice. Inclusiv astăzi toată lumea se bucură de faptul că avem Acordul de Liber Schimb cu Uniunea Europeană, că avem Acordul privind circulația fără vize, Acordul de Asociere, toată lumea gustă și este satisfăcută de aceste rezultate. Dacă ar fi să ne amintim care erau viziunile la acest capitol în primul deceniu după independență, o să vedeți că erau alte opțiuni, toată lumea visa la refacerea URSS, inclusiv votul pentru Partidul Comunist care a avut loc în anul 2001 a fost un vot pentru restaurarea fostei URSS. Lucrul acesta are explicație, nu sunt oamenii de vină și nu cred că nostalgia în sine a jucat festa, noi nu am avut înțelepciunea în acei ani să ne decuplăm de tot ceea ce înseamnă moștenire sovietică; noi nu am avut înțelepciunea să izolăm totalmente Republica Moldova de spațiul informațional rusesc, moldovenii trei decenii au trăit în Rusia, noi am avut o situație absolut ieșită din comun, când în toate sondajele de opinie cel mai popular lider era Vladimir Putin, care nu are nicio treabă cu Republica Moldova. Asta nu înseamnă simpatie pentru Putin, că cineva îl iubea pe dânsul, asta încă o dată arată că moldovenii, de fapt, trăiau fizic aici, mergeau la Piața Centrală și cumpărau mâncare, seara când veneau se conectau ideologic la altă lume care nu era a lor. Și eu cred că în ultimii ani s-au făcut pași importanți în acest sens, ei încă nu sunt exhaustivi sau suficienți, dar importanți de a decupla informațional Republica Moldova de ceea ce se întâmplă în viața din Federația Rusă, ca moldovenii să știe ce se întâmplă în Republica Moldova, să urmărească știrile moldovenești, să se intereseze ce zic politicienii noștri, care sunt viziunile lor, care sunt conflictele noastre, or ani de zile, de fapt, toți știau cine în Kremlin cu cine se ceartă, care sunt numirile, mai mult știau despre dezvoltarea orașului Moscova decât despre ceea ce se întâmplă la distanță de doi pași de casa noastră.

Vocea Basarabiei: Dar haideți să revenim la semnificația zilei de 9 mai. Și totuși, cum s-ar căuta și cum s-ar găsi o conciliere în societate, ca această zi să nu dezbine?

Alexandru Tănase: Aceste două opțiuni sunt ireconciliabile, oricât am încerca noi să conciliem ideea europeană cu ideea stalinistă de 9 mai, care este un fals, de fapt, războiul nu la 9 mai s-a terminat, știm cu toții care exact a fost logica creării așa-numitului mit al lui 9 mai, știm cu toții ce înseamnă 9 mai astăzi…

Vocea Basarabiei: În contextul războiului pe care Rusia îl poartă în Ucraina?

Alexandru Tănase: Sigur că da. Sunt opțiuni ireconciliabile, ca soluții de compromis, sigur că o parte sărbătoresc Ziua Europei, celorlalți li se dă voie să participe la manifestațiile acestea ale lor, sabatul acesta pe care îl fac la memorial ș.a.m.d.

Viitorul nostru european nu presupune sub nicio formă acceptarea ideologiei comuniste, ideologiei staliniste.

Vocea Basarabiei: Parade, mitinguri…

Alexandru Tănase: Da, tot felul de… Dar, de fapt, opțiuni sunt ireconciliabile, noi nu avem cum să le conciliem. Viitorul nostru european nu presupune sub nicio formă acceptarea ideologiei comuniste, ideologiei staliniste. Cei care simpatizează, de fapt, stalinismul și văd în 9 mai o sărbătoare a victoriei nu se știe  asupra cui trebuie să-și răspundă la o întrebare: ce are Republica Moldova cu data asta?

Vocea Basarabiei: Dar credeți că mulți își pun întrebarea aceasta?

Alexandru Tănase: Nu, dar este o chestiune esențială, când sărbătorim ceva trebuie să răspundem la această întrebare. Republica Moldova a fost o victimă a acestui război care, de fapt, ne-a luat zeci de mii de oameni, jumătate din populația Basarabiei a fost măcelărită în acel război, o parte au fost mânați până la Stalingrad, alții au fost mânați până la Berlin și au fost măcelăriți, au fost carne de tun. Eu nu prea văd ce avem noi de sărbătorit. Ce ne-a adus nouă așa-numita victorie în războiul cu Germania? Ne-a adus prosperitate? Nu! Ne-a adus foamete organizată, deportări organizate, deznaționalizare, ne-a băgat într-un lagăr unde noi, de fapt, 4 decenii am trăit într-o dictatură acerbă. Nu avem ce sărbători. De asta, eu nu văd cum ele pot fi conciliate. Oamenii politici care sunt sus, ei sunt obligați să caute soluții, eu vorbesc la modul teoretic, deoarece nu iau decizii astăzi și îmi pot permite analize mai largi și mai filosofice.

Vocea Basarabiei: Dar dacă ați fi la putere, cum ați proceda, ce ați întreprinde?

Alexandru Tănase: Eu cred că soluții rapide nu sunt pentru această problemă. Orice încercare de a interzice ceva astăzi nu va avea un rezultat, dimpotrivă va radicaliza și mai mult. Eu cred că trebuie să înțelegem că anumite procese de maturizare a unei societăți iau timp, îți trebuie ani de zile, se mai schimbă…

Războiul din Ucraina i-a făcut pe toți să-și arunce măștile și i-a obligat pe toți, chiar și cei care erau moderați, să adopte o poziție clară

Vocea Basarabiei: Deci, 30 de ani nu e o perioadă suficientă?

Alexandru Tănase: Noi 30 de ani nu am făcut nimic, ca să scăpăm de toată chestia asta, noi nu am făcut nimic. Trebuie să înțelegem că, de fapt, sărbătoarea de 9 mai a fost timp de 23-24 de ani de zile a fost sărbătoarea-cheie a acestei țări. Asta a fost. Independența era o chestie secundară, cred că avem vreo 10 ani, după 2009 am început să sărbătorim Ziua Independenței și am readus-o acolo unde-i era locul, de fapt, ea nici nu se chema Ziua Independenței, era Ziua Republicii, dacă țineți minte, și cuvântul acesta l-au scos, că-i deranja pe ei. Și acum, desigur, să ai pretenții că oamenii rămân prizonierii sau ostaticii unor tertipuri ideologice, nu cred că oamenii sunt cei care trebuie acuzați, trebuie să căutăm răspunsul în mediul nostru, al elitelor, cei care, de fapt, sunt decidenții. Senzația mea este că războiul din Ucraina i-a făcut pe toți să-și arunce măștile și i-a obligat pe toți, chiar și cei care erau moderați, să adopte o poziție clară. Eu vă amintesc că chiar și partidul de guvernământ actual în primele zile, primele săptămâni de război, noi am observat o oscilare politică mare, era adevărul spus cu jumătate de cuvânt. Eu îmi amintesc votul de la Strasbourg, când a fost declarată Transnistria teritoriu ocupat, care au fost mesajele diplomației moldovenești, că, dlor, este o chestie care nu ne vizează pe noi, îi vizează pe ucraineni, or războiul acesta i-a determinat pe toți să ia o poziție clară, ceea ce este foarte bine. Astăzi noi nu mai avem politicieni…

Vocea Basarabiei: Dar ce înseamnă „i-a determinat pe toți să ia o poziție clară”, dvs. credeți că toți  și-au scos măștile, pentru că mai sunt politicieni care nu au condamnat invazia rusă în Ucraina?

Alexandru Tănase: Și aceștia și-au scos măștile, cine nu a condamnat, a adoptat o poziție, a trecut de partea lui Putin, noi nu suntem în zona multicoloră la ora actuală. Când vorbim de război, sunt doar două culori – binele și răul – și fiecare a luat o parte, cine a vrut, a trecut de partea binelui, a condamnat și face tot ce-i posibil ca să securizeze țara noastră, ca să putem fi siguri de ziua de mâine, cei care nu au făcut lucrul acesta, chiar dacă tac din gură sau încearcă s-o facă pe diplomații, ei în mod automat se plasează în partea cealaltă. Nu merg jumătățile de măsură în situația respectivă.

Vocea Basarabiei: Panglica bicoloră, pentru că a ajuns până la Curtea Constituțională să se pronunțe o hotărâre, să ne spuneți dvs., v-a fost clar ce decizie a luat Curtea? Astăzi aflăm de la cei care mențin ordinea publică, că totuși cetățenii care vor purta această panglică Sf. Gheorghe și nu vor putea să argumenteze de ce o poartă vor fi amendați. Ați analizat verdictul Curții? 

Alexandru Tănase: Am văzut decizia Curții, nu ai ce vedea acolo. În general este o decizie care nu răspunde la nicio întrebare și nu vine nici cu un argument care este motivul acestei decizii. Vreau să vă zic că Curtea Constituțională a solicitat opinia Comisiei de la Veneția la acest subiect, eu am citit această opinie de câteva ori, în mod repetat, inclusiv până la decizia Curții și după, și vreau să vă zic că este singura opinie favorabilă ad integrum, care a fost adoptată de Comisia de la Veneția în ultimii trei ani de zile, în rest, toate expertizele au avut mai multe remarci, obiecții, sugestii de corectări.

Vocea Basarabiei: Și ce spunea Comisia de la Veneția?

Alexandru Tănase: Comisia de la Veneția spune că nu ridică nicio întrebare această lege, un singur aspect ar putea teoretic să ridice semne se întrebare care ține de dubla incriminare. Este vorba de incriminarea ca și contravenție administrativă și din perspectiva Codului penal, asta e, dar Curtea nu a atins subiectul acesta, pe ei nu i-a interesat, au venit cu o chestiune care pentru mine rămâne până în prezent neclară, dar care, de fapt, demontează întregul mecanism sancționator și fără de care aceste instrucțiuni pe care le primesc polițiștii, zilele trecute am observat că polițiștii au primit instrucțiuni de la ministrul de interne totuși să aplice sancțiuni, vreau să vă zic că sancțiunile nu le aplică polițistul, sancțiunile în ultima instanță sunt date de judecată.

Vocea Basarabiei: Ei întocmesc procesul-verbal.

Alexandru Tănase: Sigur și când au să ajungă la instanța de judecată eu cred că toate procesele-verbale întocmite vor pica.

Vocea Basarabiei: De ce?

Alexandru Tănase: Din cauză că Curtea a venit cu o cerință de a stabili care este intenția cu care o persoană poartă simbolica putinistă.

Vocea Basarabiei: Și dvs. puteți să ne spuneți aici cum să explici intenția unei persoane care poartă panglica?

Alexandru Tănase: Sigur că nu, suntem oameni maturi. Intenția e o chestie subiectivă și fiecare va inventa ceea ce vrea el, unul va spune că, de fapt, nu are legătură cu războiul, dar are legătură cu străbunicul său care avea și el o panglică similară. Înțelegem bine ce se întâmplă. Îmi pare foarte rău că parlamentul în regim de urgență nu a revotat încă o dată aceeași lege, în aceeași lectură pentru a oferi…

Vocea Basarabiei: Dar putea să facă acest lucru?

Alexandru Tănase: Da, eu cred că putea din cauză că…

Vocea Basarabiei: Eu am auzit din tabăra majorității parlamentare a Partidului Acțiune și Solidaritate că ei vor reveni la acest subiect și vor propune iarăși un amendament, o lege…

Alexandru Tănase: Vor reveni când? Bine, ai nevoie de tacâmuri când te așezi la masă să mănânci, deja după 9 mai când vor reveni, cred că nu mai are niciun sens.

Eu nu văd soluții juridice pentru a-i putea sancționa pe cei care vor promova putinismul în aceste zile

Vocea Basarabiei: Dar acum să ne spuneți dvs., din punct de vedere juridic, totuși persoana care va fi reținută în stradă și va fi intervievată de către oamenii legii, și ea va spune intenția de ce și-a prins la piept această panglică, cum se va reflecta în continuare un asemenea caz?

Alexandru Tănase: Nicicum. Eu nu văd soluții juridice pentru a-i putea sancționa pe cei care vor promova putinismul în aceste zile.

Vocea Basarabiei: Și atunci au dreptate cei care spun că vor organiza parada și că vor purta această panglică, și că din contra ar trebui să le fie restituite și pagubele, pentru că au fost amendați în 2022?

Alexandru Tănase: Ei nu au dreptate. Nici nu s-au aplicat tare multe amenzi atunci, o bună parte din dosare în instanță așa au și rămas și s-au prescris, nu-i chiar așa cum spun ei, sunt multe manipulări în acest sens. Ei nu au dreptul moral să facă lucrul acesta, într-o țară unde avem la o distanță de 30 de kilometri de Palatul prezidențial primele trupe de ocupație ale Federației Ruse și la 70 de kilometri avem război și vecinii noștri mor, este o chestiune de bun-simț și o chestiune de responsabilitate morală. Un politician responsabil niciodată nu-și va îndemna simpatizanții săi să facă așa ceva. Din păcate, cei care vând astăzi moștenirea fostei URSS nu sunt interesați de viitorul acestei țări. Nu cred că cineva din partidele putiniste care sunt în Moldova se gândește la viitorul acestei țări, nu cred.

Vocea Basarabiei: Dar marfa asta electorală se mai vinde, dle Tănase?

Alexandru Tănase: Se mai vinde, deoarece s-a făcut, iarăși revenim totuși să vedem în origine, de unde au pornit toate. Noi i-am permis Federației Ruse, care prin intermediul mass-media, pe care o controlează și au controlat-o și influenței mediatice pe care au avut-o, să creeze o suprapunere a două noțiuni care nu neapărat pot fi suprapuse. Este vorba de ideea stângii politice cu ideea putinismului și neoimperialismului rusesc și 9 mai. Există stânga în toată lumea care nu neapărat este putinistă. Eu îmi amintesc când ex-președintele Dodon și-a creat partidul politic am avut o discuție cu el la Ministerul Justiției, când a venit să depună actele, bine, și-au modificat denumirea, că ei au făcut un transplant de la un partid la altul, nu mai știu ce pe acolo și când l-am întrebat: „Dar ce vreți să faceți, care este ideea voastră? Încă un partid comunist ca și Voronin, care să apere Breanskul de tancurile NATO sau voi vreți să creați un partid politic de stânga care ar îngloba și ar acoperi oameni care simpatizează ideile de stânga, nu neapărat ideile neoimperialismului”? Și sincer să fiu, am rămas dezamăgit de ceea ce a urmat.

Vocea Basarabiei: Dar ce a urmat?

Alexandru Tănase: Păi, ce a urmat? Imediat după ce și-a înregistrat partidul, el a început cu Uniunea Rusia-Belarus, critica Uniunii Europene, atacurile asupra ideii de integrare europeană, ceea ce nu are nimic comun cu stânga. Poți să fii de stânga, dar în același timp să înțelegi că viitorul țării, singurul viitor pe care îl putem avea noi este în Uniunea Europeană. Noi nu avem nicio soluție alternativă viabilă pentru pământul acesta ca să existe și lumea să nu plece cu toții în masă de aici altfel decât în Uniunea Europeană. Când vom fi în Uniunea Europeană, atunci sigur că și emigrarea din țară va înceta și multe lucruri se vor schimba.

Vocea Basarabiei: Dl Tănase, mai mult de 14 luni de război al Rusiei în Ucraina și am citit mesajul pe care liderul de la Kremlin Vladimir Putin l-a adresat cetățenilor Republicii Moldova cu prilejul zilei de 9 mai, inclusiv spunea acolo că le dorește pace, prosperitate…

Alexandru Tănase: Sigur că…

Vocea Basarabiei: Iată, mesajul acesta iarăși prinde la un anumit segment al societății?

Alexandru Tănase: Există un segment al societății care nu are discernământ și orice ar spune Putin pentru ei acesta este adevărul în ultimă instanță. Oamenii aceștia nu trebuie încercat să fie recuperați…

Atitudinea lui Putin față de Moldova a fost mereu una batjocoritoare

Vocea Basarabiei: Și-i lăsăm în brațele Rusiei?

Alexandru Tănase: Nu-i lăsăm în brațele Rusiei, au să vină alte generații și în mod firesc vor apărea alți oameni cu alte viziuni. Nu ai cum să-i schimbi pe aceștia. Atitudinea lui Putin față de Moldova a fost mereu una batjocoritoare. Nu vreau să merg prea departe, amintiți-vă de celebra replică: «спросите у Додона» („întrebați-l pe Dodon”), aceasta este o bătaie de joc, de fapt, și o bătaie de joc nu față de Dodon că, în fond, nu mai contează el și nu-i un personaj care merită, în general, discuții și atenție.

Vocea Basarabiei: Dar tot Igor Dodon în Găgăuzia, în timpul campanie pentru alegerea bașcanului, a spus că „dacă revenim la putere, îl aduc pe Vladimir Putin” în vizită?

Alexandru Tănase: Da, da, și a mai zis că „nași readom” („ai noștri sunt aproape”) sau ceva de genul acesta. El tot își bate joc de noi, din cauză că instituțiile noastre, din păcate, nu au abilitatea și capacitatea de a curma astfel de manifestări și astfel de atitudini. Și eu cred că asta este o mare problemă, noi suntem acum puțin absorbiți de altceva, zona aceasta a instituțiilor de forță e absorbită de altceva, toată lumea îl caută pe Șor, dar cumva sunt trecute cu vederea alte chestii care nu sunt mai puțin importante.

Vocea Basarabiei: Dar care sunt mai importante?

Alexandru Tănase: Inclusiv „nași readom”, inclusiv faptul că noi avem o coloană a cincea care nu manifestă politic. Ce înseamnă putinismul? Putinismul înseamnă sprijinirea unui curent politic care dacă cumva ajunge să învingă în Ucraina, Doamne ferește, va conduce la pierderea independenței Republicii Moldova. Nimeni să nu-și facă iluzii că Putin nu vrea refacerea URSS-ului.

Vocea Basarabiei: El nici nu ascunde acest lucru.

Alexandru Tănase: Evident. Și cei care visează la asta trebuie să înțeleagă că refacerea URSS-ului cu păstrarea independenței Republicii Moldova nu este posibilă. Adică, cine încearcă cumva să cocheteze trebuie să înțeleagă până la capăt, dar ai nevoie de puțin discernământ să înțelegi care e punctul final la acțiunea aceasta. Și acestea sunt acțiuni care vin în contradicție flagrantă cu Constituția Republicii Moldova, cu intențiile majorității populației Republicii Moldova de a trăi în familia europeană, ele vin, de fapt, în contradicție cu principiile fundamentale ale noastre. Și atunci când ele sunt transformate în miștouri și făcute bancuri la televiziune, dar Dodon stă și râde de parcă nu s-a întâmplat nimic, e o chestie, dar eu aș vrea să văd totuși și instituțiile care nu neapărat prin dosare penale, sunt instrumente mult mai eficiente, pe care nu le vede nimeni și pe care ei le au în dotare…

Vocea Basarabiei: Dar cu excepția dosarelor penale care sunt alte instrumente, mecanisme?

Alexandru Tănase: Sunt foarte multe mecanisme pentru a descuraja astfel de manifestări.

Vocea Basarabiei: Dar tot pe cale legală și tot în baza normei legale?

Alexandru Tănase: Evident, pe cale legală. Ele sunt, instituțiile specializate ale statului au suficient instrumentar în acest sens.

Vocea Basarabiei: Probabil vă referiți la Serviciul de Informații…

Alexandru Tănase: Serviciul de Informații și Securitate, inclusiv în corelație cu instituțiile coercitive ale statului, există așa ceva. Să nu credeți cumva că în alte state nu există partide extremiste. Da, în Germania a fost un partid extremist de extremă dreapta, s-a încercat scoaterea lui în afara legii și nu a fost posibil la acel moment din cauză că a fost clar constatat că serviciile aveau anumite mecanisme de control asupra acestui partid. Sunt chestii publice, pot fi găsite pe internet, nu-s lucruri ascunse sau din zona conspiraționistă.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.