VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Alexandr Slusari, prognoze pentru anul 2023: Tendințele nu sunt îmbucurătoare. Va fi un an greu, marcat de intensificarea războiului

Anul 2023 va fi un an complicat și greu, marcat de intensificarea războiului din Ucraina. De această opinie este ex-deputatul Alexandru Slusari, președinte al Asociației „Forța Fermierilor” din Republica Moldova.

Politicianul a declarat în exclusivitate pentru Vocea Basarabiei că în anul 2023 Republica Moldova va rămâne în zona de război.

”Eu cred că anul 2023 va fi un an greu, marcat de intensificarea războiului. Eu nu văd ca să se termine războiul în 2023. Putem să ne așteptăm la anumite schimbări precum înfrângerea Federației Ruse, dar deocamdată noi vedem că există potențial în Rusia și totodată există mare curaj, devotament și sacrificiu din partea Ucrainei. Asta înseamnă că R. Moldova rămâne în această zonă de război. Economia va fi afectată, inclusiv și agricultura. Tendințele pe care eu le observ acum nu sunt îmbucurătoare, deoarece prețurile rămân joase la producția agricolă, importurile cresc, agricultorii foarte greu au ieșit din anul 2022 care a fost mai complicat decât anul 2021, întrucât fermierii au fost afectați de multiple crize legate de secetă, scumpiri etc. În situația în care statul nu prea a ajutat, foarte mulți fermieri nu au resurse pentru a începe sezonul agricol de primăvară”, a declarat Alexandr Slusari.

Totodată, ex-deputatul a subliniat că în 2023 agricultorii ar putea ieși din nou la proteste, dacă nu vor fi auziți de guvernare.

Nu avem încotro și nu suntem fericiți să punem presiune asupra guvernării. Înțelegem contextul în care se află țară, însă n cazul în care autoritățile nu vor auzi revindecările noastre și nu aplică măsurile care nu neapărat necesită alocarea banilor din buget sau vor realiza aceste măsuri cu mare întârziere, vom fi nevoiți să cerem și să punem presiuni pe autorități. Nu suntem fericiți să ieșim la proteste, dar contextul în care se află sectorul agrar ne obligă la acțiuni. Noi agricultorii, am așteptat că odată cu obținerea statutului de candidat la UE, din 2023 ne vor permite să avem acces la fonduri structurale, inclusiv pentru agricultură. Din păcate noi nu vedem aceste fonduri. Agricultorii sunt derutați și nu pot să-și planifice acțiunile. Noi am pus câteva condiții care nu sunt legate de luarea banilor din bugetul actual, noi am cerut să se facă apel către partenerii europeni, astfel încât noi să putem accesa aceste fonduri în luna februarie-martie. Noi nu cerem bani, noi cerem susținere externă”, a mai precizat Alexandr Slusari pentru Vocea Basarabiei.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.