VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Alexandr Slusari: Bomba cu ceas Găgăuzia este foarte aproape să explodeze

Ex-deputatul Alexandru Slusari a venit cu o reacție la evenimentele din UTA Găgăuzia. Acesta a adresat mai multe întrebări către guvernarea din Chișinău și a acuzat autoritățile centrale de „indiferență și impotență” care a contribuit semnificativ la agravarea situației în Găgăuzia.

Într-o postare pe Facebook, politicianul a menționat că „bomba cu ceas Găgăuzia este foarte aproape să explodeze”.

„Cu Găgăuzia totul e clar. Pofta vine mâncând, pe fundalul propagandei ruse și indiferenței și impotenței autorităților centrale. În contextul alegerilor bașcanului eu am mai multe întrebări la guvernarea din Chișinău.

Oare Comisia Electorală Centrală din start nu a văzut că Regulamentul de finanțare a campaniei electorale, care nu a plafonat donațiile pentru candidați, contravine legislației Republicii Moldova ? De ce acest document nu a fost contestat și anulat pănă la declanșarea campaniei electorale în Gagauzia ?

De ce partidul de guvernare nu a avut un candidat la acest scrutin? Dincolo că au fost abandonați aproape 2 mii de alegători, care în alegeri parlamentare au votat pentru vectorul european, a fost ratată ocazia unei monitorizări mai riguroase a procesului electoral în autonomia. Drept urmare, pe parcursul campaniei și nici după finalizarea acestei nu a fost depusă nici o plângere privind încălcare legislației electorale, deși societate civilă și unii cetățeni cu poziția civică activă au semnalat încă pănă la primul tur multiple fapte de finanțări nedeclarate și coruperea alegătorilor. Reacția de la Chișinău a fost zero. S-au trezit doar după ce au văzut că o anonimă, exponentă a unei grupări criminale, a câștigat alegerile.

Oare implicarea în campania electorală a cetățenilor altor țări nu era motivul pentru intervenția imediată a Comisiei Electorale Centrale din Chișinău? Au fost online și cântăreții ruși, prieteni vechi a lui Dodon și mai noi a lui Șor. Am văzut și unele persoane oficiale din Federația Rusă, care au încercat să între în țară pentru a participa în acțiuni electorale ale unui candidat. De ce a tăcut CEC și nu a scos pe Guțul și Uzun din cursa? Nu ați vrut să tensionați situația? Și acum vă place starea de lucruri?

Miopia și lașitatea autorităților centrale, în special a Comisiei Electorale Centrale, a contribuit semnificativ la agravarea situației în Găgăuzia. Cineva s-a gândit că как-то само рассосётся. Cumva cu tăcerea rușinoasă vom evita confruntare directă cu coloana a cincea din sud. Drept urmare, ne-am ales și cu rușine și cu confruntare, care iată-iată se va izbucni. Sper că măcar acum, cu mare întârziere, autoritățile din Chișinău ar demonstra fermitatea și profesionalism, care nu ar permite transformarea definitivă a Găgăuziei în focarul separatismului, lucru tare dorit la Moscova”, a scris Slusari.

Citește și: Proteste la Comrat. Adunarea Populară a Găgăuziei a adoptat o declarație prin care susține decizia CEC de validare a alegerilor

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.