VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Alecu Reniță: Dacă Rusia își asuma istoria și după anii ’91 se democratiza, la sigur că azi nu era război în Europa

„Dacă Federația Rusă își asuma istoria și se democratiza după ‘91, după colapsul Uniunii Sovietice, că și Rusia se va democratiza, la sigur că azi nu era război în Europa, la sigur că însuși poporul rus era să fie în altă dimensiune a timpului decât una imperială, una șovină și una mesianică”. De această opinie este Alecu Reniță, scriitor, jurnalist, semnatar și votant al Declarației de Independență.

În cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei, fostul deputat a subliniat că dacă poporul rus își asuma ceea ce s-a întâmplat după ‘44, în ’45, ’46, ’47, Federația Rusă nu invada Ucraina.

Noi când am început să descoperim că au fost deportări, că a fost foamete și încep în memorie să ne vină anumite episoade pe care le-am auzit întâmplător în sat că, da, a fost foamete strașnică, și a murit acela, și acela și-i numărau… tu te gândeai că a fost pur și simplu o calamitate naturală, dar ea n-a fost naturală, a fost una care a fost programată și atunci noi cu foarte mare greutate am însușit o lecție a istoriei și o lecție a memoriei, ceea ce s-a întâmplat după ‘44, în ’45, ’46, ’47, acea foamete strașnică, pe urmă în ’49 deportările. Deci, noi am privit cu groază în istoria noastră, dar noi ne-am asumat-o și noi n-am așteptat nimic mai mult, eu mă refer în cazul dat la cei din primul parlament, noi am așteptat ca Rusia să se democratizeze în paralel cu toate aceste colonii, fiindcă această poftă de libertate venea de la baltici, venea de la caucazieni, venea de aici, de la moldoveni, și Rusia măcar nu a dorit să-și ceară scuze pentru acele crime pe care le-a făcut Stalin. Și asta înseamnă asumarea istoriei, și cred că dacă noi mergeam împreună, mă refer la aceste colonii sovietice, și Rusia mergea spre o democratizare, așa cum mulți și-au imaginat după ‘91, după colapsul Uniunii Sovietice, că și Rusia se va democratiza, la sigur că azi nu era război în Europa, la sigur că însuși poporul rus era să fie în altă dimensiune a timpului decât una imperială, una șovină, una mesianică și cred că, dacă s-ar face un sondaj cinstit în Federația Rusă, nu știu câți ar răspunde din cetățenii ruși ce caută ei în acest măcel pe care l-a organizat Putin în Ucraina”, a subliniat Alecu Reniță.

Totodată, fostul deputat a subliniat că politicienii când vin la putere uită de popor și „încep să se creadă un fel de nu știu cine, Făt-Frumos sau Ileana Cosânzeana”.

Să ne amintim, în primul parlament – Vladimir Beșleagă, Nicolae Dabija, Ion Vatamanu, Lidia Istrati și mulți alți scriitori, jurnaliști, oameni de cultură. Deci, parcă tot ce a avut mai bun după ‘44 și a ieșit din acest popor a ajuns în primul parlament și nu a făcut diferențiere, adică ceea ce e foarte important pentru omul politic. Omul politic trebuie să înțeleagă că el are un mandat provizoriu, el are 4 ani sau, poate, 8 ani să facă o schimbare întru binele poporului din care a ieșit. Și dacă tu când iei un mandat începi să ai aere de superioritate, să te rupi de masele largi, de cei care ți-au dat acest mandat, atunci este evident că lumea se înstrăinează de clasa politică, de aceea este o mare lecție cum te comporți tu cu lumea simplă, cu oamenii de rând și trebuie să-i înțelegi că acești oameni de rând țin la cei pe care i-au votat, dar dacă tu începi să te crezi un fel de nu știu cine, Făt-Frumos sau Ileana Cosânzeana și i-ai îndepărtat, atunci ei se duc spre niște grupuri foarte periculoase, cum este grupul Șor, de exemplu. Adică, care poate corupe alegătorul și în loc să-i dea un program de dezvoltare, el îi dă un program de corupere”, a mai subliniat Reniță.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.