VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

BNM: La sfârșit de martie, soldul datoriei de stat a însumat 96,6 miliarde de lei

La situația din 31 martie 2023, soldul datoriei de stat a Republicii Moldova a însumat 96,6 miliarde de lei. Raportată la Produsul Intern Brut aceasta a constituit 34,3%. Datele sunt prezentate de către Banca Națională a Moldovei.

În termeni anuali, datoria de stat a înregistrat o creștere nominală de 22,6% ca urmare a majorării datoriei de stat externe recalculate în moneda națională (cu o contribuție pozitivă de 19,2 puncte procentuale) și a datoriei de stat interne (cu o contribuție pozitivă de 3,4 puncte procentuale).

Datoria de stat, la 31 martie 2023, a fost formată din datoria de stat externă în proporție de 63,9% și datoria de stat internă în proporție de 36,1%.

Pe 31 martie 2023, soldul datoriei de stat externe a însumat 3 352,8 milioane de dolari SUA. Recalculat în moneda națională, soldul datoriei de stat externe a constituit 61,7 miliarde de lei (21,9% în PIB), notează IPN.

La sfârșitul trimestrului I 2023, datoria de stat internă a constituit 34,9 miliarde de lei (12,4% în PIB). Majorarea datoriei de stat interne a fost determinată de valorile mobiliare de stat emise pe piața primară, al căror volum a crescut cu 16,9%. Ca urmare a acestor evoluții, datoria internă a fost formată din valorile mobiliare de stat emise pe piața primară (59,1%), valorile mobiliare de stat emise pentru executarea garanțiilor de stat (34,6% din total) și valorile mobiliare de stat convertite (6,3%).

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.