VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

211 ani de la raptul Basarabiei și anexarea provinciei de Imperiul Țarist

Astăzi se împlinesc 211 ani de când estul Moldovei istorice, provincie denumită ulterior Basarabia, a ajuns pentru prima dată sub influență rusească. Pe 16 mai 1812, în urma unui tratat dubios, semnat la București, Imperiul Rus a anexat teritoriul dintre Prut și Nistru al Principatului Moldovei, înțelegere ce a pus capăt războiului ruso-turc început în 1806.

Actul de anexare a Basarabiei de către Imperiul Ţarist, potrivit istoricilor, a fost unul fraudulos, deoarece încălca normele internaționale de drept valabile la acel moment. Istoricii consemnează că Pacea de la București nu a fost decât o înțelegere secretă și dubioasă dintre delegațiile ruse și otomane.

Din 1812, românii basarabeni au fost supuși unui proces amplu de deznaționalizare, dar și de o stagnare economică, socială și culturală. Chiar dacă în primele două decenii, autoritățile țariste au oferit o autonomie provinciei anexate, la scurt timp Basarabia a fost reorganizată în gubernie, iar populația a început să fie supusă unui proces de rusificare.

Ruperea provinciei din trupul Moldovei istorice a făcut ca populația dintre Prut și Nistru să nu participe la procesele de consolidare a statului național România, cu excepția sudului Basarabiei (județele Cahul, Bolgrad și Ismail), care între 1856-1878 a fost parte a Principatelor Unite. Basarabia a rămas gubernie rusească peste 100 de ani. În 1917, provincia și-a declarat autonomia și s-a denumit Republica Democrată Moldovenească, unindu-se un an mai târziu cu Regatul României.

În 1940, regiunea a fost ocupată de Uniunea Sovietică și ciopârțită, sudul și nordul provinciei fiind oferite Ucrainei.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.