VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Al. Tănase: Rusia pune la cale un scenariu mai amplu pentru a compromite referendumul

Autoritățile de la Chișinău trebuie să contracareze din fașă orice încercare a Rusiei de a distorsiona procesul electoral din Republica Moldova. Opinia aparține ex-președintelui Curții Constituționale, Alexandru Tănase, și a fost făcută în contextul în care, recent, SUA, Canada și Marea Britanie au avertizat Republica Moldova despre încercările Kremlinului de a influența rezultatul alegerilor prezidențiale. Alexandru Tănase spune că instituțiile statului trebuie să combată eficient fenomenul introducerii banilor ilegali în țară și să nu permită compromiterea parcursului european al Republicii Moldova.

„Cu certitudine că se întâmplă ceva grav, deoarece cred eu că pentru prima dată asistăm la un astfel de mesaj la început de campanie. Federația Rusă în toți acești 30 de azi de independență mereu a încercat și s-a implicat deschis, impardonabil în procesul electoral pentru a-și putea să-și instaureze la Chișinău o guvernare loială. Niciodată nu am asistat la astfel de mesaje cât se poate de explicite, bineînțeles am putea plasa și pe seama contextului războiului din Ucraina care a determinat marele puteri să-și arunce măștile și să joace cel mai mult pe față. Cel mai probabil că serviciile de inteligență din aceste trei state, dețin o serie de informații care le permit să concluzioneze că se pregătește ceva mai mult decât o simplă manipulare a opiniei publice, infuzie de bani sau alte instrumente care au fost folosite în mod tradițional,” a spus fostul președinte al Curții Constituționale în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Alexandru Tănase a precizat că nu este exclus că Moscova, acum în toi de război, ar putea să numai respecte niciun fel de aparențe și să recurgă la instigarea unei insurecții la Chișinău.

„În acest sens bineînțeles că ținta va fi acest referendum, cât nu ar fi de straniu, dar cred eu că întreaga campanie va fi construită în jurul acestui subiect. Nu va fi atacată însăși președintele Maia Sandu, dar însuși referendumul. Astfel, compromițând ideea referendumului indirect, aceste mesaje să ricoșeze în zona candidatului cu cele mai mari șanse la acest moment. Prin urmare, autoritățile trebuie să fie cât se poate de prudente în acest sens. Și, cred eu că cel mai important instrument care poate fi utilizat la acest moment este controlul asupra resurselor financiare care vin în Republica Moldova, care pot fi utilizate pentru a plăti oameni care ar putea participa la aceste acțiuni de destabilizare. Acesta ar fi elementul cel mai important cred eu și cel mai simplu de făcut pentru autorități care dețin instrumental suficient legislativ pentru a verifica aceste mișcări” a precizat Tănase.

Fostul președinte al Curții Constituționale a mai punctat că nu este exclus că Rusia pune la cale un scenariu mai amplu pentru a folosi coloana a cincea de la Chișinău. 

„Inclusiv agenții de influență care sunt infiltrați în mai multe partide pentru a compromite în general parcursul european al R. Moldova sau cumva de a determina autoritățile moldovenești să reacționeze în forță sau să recurgă la anumite acțiuni inadecvate, cum ar fi eliminarea din campania electorală anumitor concurenți sau alte acțiuni de acest gen. Eu cred că în cazul de față autoritățile trebuie să manifeste maximă prudență și cu multă abilitate să gestioneze această situație și să încerce să contracareze orice acțiune care ar putea cumva distorsiona procesul electoral sau influența într-o manieră ilegală, opțiunile alegătorilor,” a mai adăugat Alexandru Tănase.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.