VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Agricultorii revin în PMAN: Autoritățile nu au oferit nicio soluție pentru a salva fermierii de faliment

Asociația „Forța Fermierilor” anunță că dialogul de astăzi cu autoritățile în vederea identificării unor soluții pentru fermierii micro, mici și mijlocii care se află în prag de faliment nu s-a soldat cu succes. În acest sens, agricultorii anunță că revin mâine, 5 decembrie, în Piața Marii Adunări Naționale.

În urma discuțiilor de azi fermierii din păcate nu au obținut nimic concret în privința realizării revendicărilor noastre. Noi am auzit de la ministrul Agriculturii că propunerile noastre sunt respinse, însă nu am văzut nici măcar o soluție de alternativă privind salvarea fermierilor micro, mici și mijlocii de faliment cu realizare urgentă. Pentru agricultorii acum fiecare zi contează. Fiecare zi îi apropie de executare din partea creditorilor, care tot mai mult fac presiuni. Consiliul Asociației Forța Fermierilor a decis unanim ca agricultorii revin mâine în PMAN și vor efectua marșuri declarate cu tehnica agricolă începând cu orele 10.30”, anunță Forța Fermierilor.

Alexandr Slusari, directorul executiv al Asociației Forța Fermierilor a menționat pentru Vocea Basarabiei că la întrevedere a fost prezentă și șefa statului, Maia Sandu:

Din păcate nimic concret din ceea ce poate fi implementat urgent. Fermierii nu mai pot aștepta să fie executați de creditori. Ministerul a răspuns că nu acceptă propunerile noastre, însă a refuzat să vină cu soluții de alternativă”, a precizat Slusari.

Menționam că fermierii au pus protestul pe pauză după ședința din 25 noiembrie cu ministrul agriculturii și industriei alimentare, Vladimir Bolea. În cadrul ședinței s-a convenit crearea unui Grup de lucru pentru susținerea fermierilor cu dificultăți financiare ce se află în pragul falimentului.

Sute de fermieri din toate raioanele țării cer Guvernului instituirea unui moratoriu până la 31 octombrie 2024, la calcularea penalităților, la executarea silită a obligațiunilor și demararea procedurilor de insolvență pentru producătorii de cereale și oleaginoase. Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a declarat la 30 noiembrie că moratoriul la calcularea penalităților de către bănci și la executarea silită, propus de către agricultori, nu poate fi aplicat sub nicio formă. Vladimir Bolea a precizat că autoritățile vor încerca alte căi legale pentru a-i sprijini pe fermierii ajunși în impas.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.