Nivelul fondului radioactiv în Republica Moldova este stabil. Despre aceasta anunță Agenția de Mediu care subliniază că ”nu există riscuri iminente pentru populație privind o eventuală expunere la radiații ionizante”.
Potrivit Agenției de Mediu, valorile fondului radioactiv se află la nivelul natural caracteristic teritoriului țării.
”Cu privire la monitoringul radioactivităţii mediului pe teritoriul Republicii Moldova, Agenția de Mediu efectuează zilnic monitoringul echivalentului dozei ambientale a radiației gama (fondul radioactiv al mediului) înregistrat la 7 stații cu monitorizare manuală (or. Soroca, or. Fălești, s. Cornești, s. Bravicea, or. Comrat, or. Leova, s. Bălțata), cu ajutorul dozimetrelor portabile UltraRadiac și DRG, și 5 stații cu monitorizare automată în regim continuu (or. Ștefan-Vodă, or. Bălți, or. Chișinău, or. Briceni și or. Cahul)”, se arată în comunicat.
Potrivit instituției, la data de 28 septembrie 2022, până la ora 8.00, valorile înregistrate ale echivalentului dozei ambientale a radiaţiei gama pe teritoriul Republicii Moldova la staţiile cu monitorizare manuală (Soroca, Făleşti, Corneşti, Bravicea, Bălţata, Leova, Comrat) constituie:
Minima: 0,10 μSv/h – la staţia Bălțata
Maxima: 0,17 μSv/h – la stația Comrat
Valorile înregistrate ale echivalentului dozei ambientale a radiaţiei gama pe teritoriul Republicii Moldova la staţiile cu monitorizare automată (Briceni, Bălţi, Chişinău, Ştefan Vodă, Cahul) constituie:
Minima: 0,11 μSv/h – la staţia Chișinău la ora 00.20
Maxima: 0,15 μSv/h – la staţia Ștefan Vodă la ora 5.50
Notă: Limita de avertizare pentru teritoriul Republicii Moldova este de 0,25 microSievert/h, stabilită de către Ministerul Sănătății, în conformitate cu normele fundamentale nr. 06.5.3.3.4 din 27.02.2001 de radioprotecţie. Cerinţe şi reguli igienice (NFRP-2000).