VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Natalia Gavrilița, întrevedere cu premierul Japoniei: Suntem deschiși să aprofundăm relațiile noastre

”Ne bucurăm că Japonia rămâne un partener de încredere și suntem deschiși să aprofundăm relațiile noastre bazate pe valori comune de libertate, democrație și supremația legii”. O declarație în acest sens a fost făcută de premierul Natalia Gavrilița în cadrul unei întrevederi la Tokyo cu premierul Japoniei, Fumio Kishida.

În cadrul întâlnirii cei doi oficiali au discutat despre posibilitățile de extindere a relațiilor moldo-japoneze, fiind abordate și ultimele evoluții din regiune, precum și impactul lor asupra țării noastre, inclusiv prin prisma numărului mare de cetățeni ucraineni primiți de Republica Moldova.

În acest context, prim-ministra a apreciat suportul Japoniei în gestionarea crizei refugiaților și combaterea pandemiei Covid-19. La fel, șefa Executivului a exprimat gratitudine guvernului nipon pentru susținerea consecventă acordată țării noastre de-a lungul anilor, în vederea modernizării domeniilor cheie pentru dezvoltarea Republicii Moldova.

„Asistenţa tehnică oferită de Japonia şi programele destinate țării noastre ne ajută considerabil în realizarea obiectivului de creștere a calității vieții oamenilor și în avansarea procesului de modernizare. Ne bucurăm că Japonia rămâne un partener de încredere și suntem deschiși să aprofundăm relațiile noastre bazate pe valori comune de libertate, democrație și supremația legii”, a declarat Natalia Gavrilița.

Prim-ministra s-a referit și la cooperarea economică dintre cele două state, reiterând interesul țării noastre pentru atragerea de noi investiții nipone și organizarea unor foruri de business. În același timp, Natalia Gavrilița a vorbit despre acordarea regimului preferenţial la importul produselor agroalimentare moldoveneşti în Japonia, în special pentru vinuri, și importanța inițierii unor proiecte comune care vor contribui la creșterea eficienței energetice în Republica Moldova.

Premierul Fumio Kishida a apreciat înalt intensificarea relațiilor moldo-nipone în ultimii ani, menționând deschiderea reciprocă a misiunilor diplomatice din cele două țări, creșterea programelor de asistență, precum și sprijinul Agenției japoneze de explorare aerospațială în lansarea primului satelit moldovenesc. Premierul Japoniei și-a exprimat aprecierea pentru solidaritatea demonstrată de moldoveni în ajutorarea refugiaților ucraineni, care au plecat din calea războiului, și a menționat că țara sa va ține cont de contribuția Republicii Moldova la securitatea regională, asigurând în continuare sprijin pentru cetățenii moldoveni.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.