VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Aeroportul nu va mai fi al poporului. Mihai Popșoi: Statul nu prea are treabă să administreze asemenea entitate complicată

După o scurtă perioadă cât a fost al poporului, Aeroportul Internațional Chișinău urmează să fie concesionat din nou. Despre aceste lucru a declarat vicepreședintele PAS, Mihai Popșoi, care susține concesionarea aerogării de către o companie serioasă, din Uniunea Europeană. Vicepreședintele Parlamentului a precizat, în cadrul unei emisiuni de la Realitatea că statul nu are capacitățile necesare pentru a gestiona eficient un astfel de activ.

”Statul nu prea are treabă să administreze o asemenea entitate complicată, precum este Aeroportul Internațional Chișinău și eu, având viziuni de centru-dreapta, am suficiente suspiciuni în capacitatea statului de a fi un manager eficient în domeniul economi. De aceea firește că ar fi oportun să fie oferit în concesiune unui agent economic serios, din UE”, a declarat Popșoi.

Mihai Popșoi susține că în majoritatea țărilor dezvoltate obiectivele strategice precum aeroportul sunt gestionate de sectorul privat.

”Nu prea se practică în UE și în țările dezvoltate ca statul să administreze asemena active complicate, aceste active sunt administrate de companii private cu experiență serioasă, de aceea e cumva de bun simț. Dar neîncrederea cetățenilor față de procesul de concesionare cel care l-am avut este justificată și este complicat să convingi de oportunitatea unei noi concesiuni, dar suntem condamnați să o facem, nu putem păstra un asemena activ în proprietatea statului”, a mai adăugat politicianul.

Operațiunile și managementul Aeroportului Internațional Chișinău au fost transferate către Avia Invest în noiembrie 2013, în baza unui parteneriat public-privat. Compania concesionară s-a angajat să administreze aeroportul timp de 49 de ani. La sfârșitul lunii noiembrie a anului 2022, Curtea de Apel Chișinău a emis o hotărâre prin care Aeroportul Internațional Chișinău revine în gestiunea statului. Pe 28 martie 2023 s-au încheiat procedurile de transmitere și preluare a activelor Aeroportului Internațional Chișinău ce se aflau în concesiunea SRL „Avia Invest”.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.