VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Adunarea Generală a ONU a condamnat „anexarea ilegală” a regiunilor ucrainene

Adunarea Generală a ONU a condamnat joi, 12 octombrie, cu o majoritate covârșitoare anexările ilegale proclamate de Rusia a patru regiuni ucrainene din estul și sudul Ucrainei.

Adunarea Generală a celor 193 de state membre reunite în regim de urgenţă de luni a adoptat această rezoluţie cu 143 de voturi pentru, cinci ţări au fost contra iar 35 s-au abţinut de la vot, inclusiv China, India, Pakistan şi Africa de Sud, în pofida eforturilor diplomatice ale Statelor Unite.

Cele cinci state care au votat împotrivă sunt: Rusia, Belarus, Siria, Coreea de Nord şi Nicaragua.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a scris o postare pe Twitter menționând că este „recunoscător celor 143 de state care au susținut rezoluția istorică #UNGA… Încercarea Federației Ruse de anexare nu are nicio valoare și nu va fi niciodată recunoscută de națiunile libere”.

Rezoluția „condamnă organizarea de către Federația Rusă a unor așa-zise referendumuri în interiorul granițelor recunoscute la nivel internațional ale Ucrainei” și „tentativa de anexare ilegală” a celor patru regiuni anunțată luna trecută de președintele Vladimir Putin.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, s-a declarat încântat să vadă „o majoritate covârşitoare de naţiuni de partea Ucrainei, în apărarea Cartei ONU şi opoziţia fermă la războiul Rusiei împotriva Ucrainei şi a poporului său”.

Cele 143 de ţări care au votat pentru rezoluţia ONU au indicat că „nu vor tolera nicio încercare a unui stat membru ONU de a ocupa un teritoriu cu forţa”, a menționat Antony Blinken.

Amintim că Republica Moldova a condamnat cu fermitate anexarea unor regiuni ucrainene aflate sub ocupația ilegală a forțelor militare ruse, ca urmare a războiului injust împotriva Ucrainei.

Tot atunci, Maia Sandu a declarat că condamnă și respinge cu fermitate încercarea Rusiei de a anexa ilegal regiunile ocupate din Ucraina iar „sprijinul Moldovei pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei rămâne neclintit”.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.