VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Abuzurile asupra copiilor vor fi raportate online: Mecanismul este elaborat de MAI

Abuzurile sexuale la adresa copiilor vor fi raportate online. Ministerul Afacerilor Interne elaborează mecanismul de raportate în colaborare cu instituțiile de drept, ONG-urile naționale și organizațiile internaționale.

Obiectivul a fost trasat în contextul în care în ultima perioadă a crescut numărul infracțiunilor cu caracter sexual împotriva copiilor, notează IPN. Potrivit datelor oficiale, la nivel național în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2022 au fost stabilite 294 de infracțiuni cu caracter sexual împotriva copiilor, iar 15 % din acestea au fost săvârșite cu utilizarea tehnologiilor informaționale.

Fenomenul în creștere a abuzurilor sexuale la adresa copiilor este pus pe seama migrației. Peste 37% din copii locuiesc cu un singur părinte sau fără părinții lor biologici. Un alt factor îl reprezintă sărăcia: 28% de copii trăiesc sub pragul sărăciei în Republica Moldova.

Prezent la cea de-a doua renuniune a Comitetului de Coordonare a Proiectului Consiliului Europei privind Protecția copiilor, secretarul de stat, Daniella Misail-Nichitin a menționat că MAI lucrează la ajustarea legislației astfel încât toate infracțiunile de abuz sexual online asupra copiilor să poată fi documentate și investigate.

A fost instituită Comisia specializată pentru coordonarea și monitorizarea implementării Convenției Consiliului Europei pentru protecția copiilor împotriva exploatării și a abuzurilor sexuale. Prin intermediul acestei comisii sunt monitorizate și coordonate toate eforturile de prevenire și combatere a exploatării și abuzului sexual asupra copiilor, protejarea drepturilor acestora și promovarea cooperării pe acest segment.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.