VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

A fost înregistrat primul deces cauzat de gripă din acest an

În prima săptămâna a anului curent a fost înregistrat un caz de deces din cauza complicațiilor infecției gripale, primul în Republica Moldova, în sezonul 2022-2023, informează Ministerul Sănătății. Totodată, cele mai multe internări în spitale, din cauza infecțiilor respiratorii acute și gripei sunt în rândul copiilor.

Potrivit responsabililor din sănătate, pe parcursul săptămânii precedente, s-a înregistrat o scădere a numărului cazurilor de infecții respiratorii virale acute, iar numărul cazurilor de gripă se menține la un nivel relativ constant pe parcursul a trei săptămâni.

Totodată, se constată o diminuare a cazurilor de gripă inclusiv în municipiul Chișinău, unde sunt raportate cele mai multe îmbolnăviri.

În perioada 2-8 ianuarie, au fost înregistrate 12 579 de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IARCS), 488 – infecţii respiratorii acute severe (SARI) și 210 – gripă sezonieră.

Ministerul Sănătății declară că numărul de internări în spitale s-a redus, fiind spitalizate cu gripă 152 de persoane, iar cu infecții acute ale căilor respiratorii superioare – 318.

În acest sezon au fost confirmate în total 932 de cazuri de gripă, 136 026 de IARCS și 5 906 de SARI.

Responsabilii din sănătate atenționează asupra respectării în continuare a măsurile de prevenire a îmbolnăvirilor prin infecții respiratorii acute și gripă sezonieră, precum: evitarea aglomerațiilor; purtarea măștilor de protecție, în special în transportul public, alte locuri aglomerate; respectarea distanței, de cel puțin un metru, față de persoanele care tușesc sau strănută; aerisirea periodică a încăperilor; respectarea igienei mâinilor, a etichetei tusei şi strănutului; vaccinarea antigripală.

Ministerul Sănătății îndeamnă cetățenii să consulte medicul de familie la apariția primelor simptome specifice infecțiilor respiratorii – febră, tuse, strănut, dureri de cap, stare de slăbiciune. La prezența semnelor de boală se recomandă evitarea frecventării instituțiilor preșcolare sau școlare.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.