Republica Moldova va împrumuta de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare peste 36 de milioane de euro pentru modernizarea și îmbunătățirea serviciilor medicale de reabilitare. Este un proiect care va consolida capacitățile de răspuns în caz de urgențe medicale cu risc sporit pentru viața și sănătatea pacienților, cu accent pe accidente vasculare cerebrale și atacuri de cord, transmite IPN.
Guvernul a aprobat ratificarea Acordului cu BIRD, semnat la Chișinău pe 17 iunie 2024. Lilia Gantea, secretar general la Ministerul Sănătății, a spus că implementarea acestui proiect va dezvolta și va moderniza departamentele din cadrul instituțiilor medico-sanitare publice și va asigura dotarea acestora cu dispozitivele medicale necesare. Totodată, urmează a fi fortificate serviciile de asistență medicală preventivă și de promovare a sănătății, inclusiv pentru depistarea precoce a bolilor, fiind introduse noi programe de suport pentru asemenea pacienți.
Proiectul prevede un comision inițial (front-end fee) egal cu un sfert de procent (0,25%) din suma împrumutului. Taxa de angajament va fi egală cu un sfert de procent (0,25%) pe an la soldul netras al împrumutului. Rata dobânzii va fi egală cu rata de referință plus marja variabilă sau rata care poate fi aplicată ca rezultat al conversiei. Rambursarea se va face din 15 aprilie 2029 până pe 15 octombrie 2053.
În aceeași ședință a fost ratificat Acordul de grant cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, semnat la Chișinău la 17 iunie 2024. „Acordul de grant dintre Republica Moldova și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, acționând în calitate de entitate de implementare a Fondului fiduciar pentru prevenirea, pregătirea și răspunsul în caz de pandemii, are drept obiectiv accesarea grantului în valoare de 5,612 milioane de dolari SUA pentru asigurarea implementării proiectului ,,Îmbunătățirea pregătirii și a răspunsului la pandemii prin consolidarea infrastructurii, resurselor umane, a supravegherii și a sistemelor avansate de laborator în Republica Moldova”. Proiectul se va axa pe finanțarea activităților legate de renovarea infrastructurii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, construirea de depozite suplimentare, dezvoltarea rețelei de laboratoare de sănătate publică și dotarea acestora cu echipamentul necesar pentru asigurarea funcțiilor de avertizare și supraveghere timpurie.