VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Dintr-o extremă în alta. Alianța formată din stânga radicală a obținut victorie la alegerile anticipate din Franța

Surpriză enormă în Franța. Alegătorii din Hexagon au spus nu partidelor de extremă dreapta și i-au adus victorie partidelor de stânga, în urma celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor parlamentare anticipate. Noul Front Popular este credidat cu 180-215 mandate, conform primelor estimări ale institutelor de sondare.

Alianța de stânga a câştigat în faţa coaliției preşedintelui Emmanuel Macron şi a extremei drepte, însă niciunul dintre aceste trei blocuri nu au obținut majoritatea absolută în Adunarea Națională. Aliații lui Macron vor avea între 161 și 169 de mandate, ia Partidul de extremă dreapta Rassemblement National (RN), formaţiunea lui Marine Le Pen, și aliații formațiunii au ajuns pe al treilea loc, după ce obținuse victoria în primul tur. Astfel, acest bloc va avea între 135 și 143 de locuri.  

Alianța care a câştigat alegerile din Franța, Noul Front Popular, este formată din socialiști, ecologiști, comuniști și Franța Neclintită (LFI), formată după ce președintele Macron a convocat alegeri parlamentare anticipate pe 9 iunie. Premierul Gabriel Attal a anunțat că va demisiona luni dimineață, după ce tabăra sa nu a obținut o majoritate, transmite Le Monde. „Fidel tradiției republicane și în conformitate cu principiile mele, îmi voi prezenta demisia Președintelui Republicii”. Administrația Prezidențială a transmis că Emmanuel Macron va aștepta „structurarea” noii Adunări pentru a „lua deciziile necesare”.

Președintele partidului francez de extremă-dreapta Adunarea Naţională (RN), Jordan Bardella, 28 de ani, care spera să devină următorul premier al Franței, a criticat victoria „alianței dezonoarei”, formată din partidele de stânga, care în opinia sa îi privează pe francezi „de o politică de redresare”, după ce partidul său s-a clasat pe locul trei la alegerile parlamentare anticipate.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.