VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

R. Moldova va furniza energie electrică Ucrainei datorită unor generatoare alimentate cu gaze din statul vecin

Presa din regiune, dar și din Rusia, relatează că Moldova va furniza energie electrică Ucrainei. În urma întrevederii șefilor externelor din trilaterala Chișinău -București – Kiev de săptămâna trecută s-a conturat planificarea edificării pe teritoriul Republicii Moldova a unor generatoare de energie electrică care vor lucra pe gaze ucrainene, relatează IPN cu referință la informator.ua.

Moldova este pregătită să instaleze centrale electrice pe teritoriul său. Energia ar putea fi produsă folosind gaze naturale furnizate de Ucraina, accentuează sursa citată.

În cadrul proiectului, statele intenționează să facă infrastructura de gaze „fiabilă din punct de vedere comercial”, au trasat Dmitri Kuleba, Mihai Popsoi și Luminita Odobescu și au discutat despre situația actuală de securitate din regiune, precum și despre perspectivele de cooperare, – face trimitere Informator.ua la un mesaj de pe site-ul Ministerului de Externe al Ucrainei.

În special, părțile au remarcat importanța prioritară a dezvoltării conexiunilor electrice regionale și s-au angajat că vor lucra împreună pentru a spori capacitatea conductei transbalcanice de gaze ca parte a Coridorului vertical de gaze.

Mai mult, șefii ministerelor de Externe și-au exprimat disponibilitatea de a lucra pentru creșterea eficienței și volumului tranzitului de mărfuri, în primul rând, produse agricole, din (spre) Ucraina prin Moldova și România către porturile dunărene, acordând prioritate deosebită căilor ferate în cadrul „Traseelor solidarității”.

„Republica Moldova și România își confirmă disponibilitatea de a contribui la reconstrucția post-conflictuală a Ucrainei. Amplasarea geografică le permite Republicii Moldova și României să joace un rol semnificativ în sprijinirea reconstrucției și să acționeze ca un hub logistic pentru companiile și organizațiile implicate”, au subliniat decizionarii. Cele trei țări intenționează să lucreze împreună pentru armonizarea parametrilor de calitate a gazelor naturale și dezvoltarea de proiecte dedicate producției de hidrogen verde folosind surse de energie regenerabile.

Totodată, Moldova și România și-au reafirmat că sprijină Comunicatul comun privind bazele păcii în Ucraina și disponibilitatea de a lucra pentru stabilirea unei păci juste pentru Ucraina, în cadrul viziunii prezentate de partea ucraineană în cadrul Primului Summit Global al Păcii.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.