VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Reprezentanții serviciilor vamale din R. Moldova, Ucraina și România, reuniți la Galați pentru a discuta despre eficientizarea fluxului de mărfuri

Reprezentanții Serviciului Vamal au participat, împreună cu reprezentanții administrațiilor vamale și de frontieră din România și Ucraina, la reuniunea Grupului Vamal Regional al celor trei state, desfășurată în biroul vamal Galați din România, sub egida Misiunii Uniunii Europene de Asistență la Frontieră în Moldova şi Ucraina (EUBAM).

Grupul de lucru se reunește trimestrial, ultima ședință s-a desfășurat în decembrie 2023 în postul vamal Palanca, și are drept scop coordonarea, la nivel regional, a acțiunilor la frontierele dintre România, Republica Moldova și Ucraina pentru eficientizarea fluxului de mărfuri și Culoarelor de solidaritate UE-Ucraina.

În cadrul întrevederii, au fost discutate aspecte privind situația operațională de la punctele de trecere a frontierei, în scopul identificării soluțiilor optime pentru neadmiterea blocajelor și fluidizarea fluxului de mărfuri agricole care tranzitează Republica Moldova spre UE și țările terțe. 

Un subiect important discutat de către participanți s-a axat pe implementarea proiectului „Dezvoltarea și implementarea Sistemului Național de Tranzit al Serviciului Vamal al Republicii Moldova” (NCTS) și anume lansarea proiectului din 1 iulie 2024. Astfel, reprezentanții din cadrul Serviciului Vamal au informat despre realizările în vederea implementării NCTS, acțiunile planificate și termenii stabiliți.

În cadrul ședinței participanții au discutat și progresele înregistrate în implementarea controlului comun realizat cu succes la punctul de trecere a frontierei Giurgiulești-Reni, pe partea Ucrainei. Concomitent, discuțiile s-au axat și pe analiza unui Acord comun privind inițierea controlului coordonat la punctul de trecere a frontierei Giurgiulești – Galați, pentru accelerarea circulației mărfurilor și mijloacelor de transport.

În concluzie, autoritățile vamale și de frontieră din Republica Moldova, România, Ucraina și reprezentanții EUBAM au reiterat disponibilitatea și deschiderea pentru conlucrarea transfrontalieră activă, prin intensificarea eforturilor pentru asigurarea protecției frontierelor și coordonarea acțiunilor comune.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.