VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

În dosarul finanțării ilegale a partidelor lui Șor sunt învinuite 56 de persoane, alte peste 30 urmează să ajungă pe banca acuzaților

56 de persoane au fost puse sub acuzare, până în prezent, în dosarul finanțării ilegale a ex-Partidului „Șor”, declarat neconstituțional în 2023. Declarația a fost făcută de procurorul general, Ion Munteanu, în cadrul emisiunii „În profunzime”, de la ProTV. Șeful Procuraturii Generale dă asigurări că procurorii depun toate eforturile pentru a coagula cauza penală și a trimite pe banca acuzaților și restul persoanelor suspectate de finanțarea ilegală a ex-partidului, inclusiv coruperea alegătorilor. Printre persoanele cercetate, anunță Munteanu, sunt și membri ai Partidului „Șansă”, afiliat oligarhului fugar Ilan Șor, transmite Radio Moldova.

„O parte din dosare este în instanța de judecata, ceea ce vizează acceptarea finanțării ilegale a Partidului „Șor”. Altă parte de investigație este la etapa de urmărire penală. În aceasta cauză penala au statut de învinuit aproximativ 56 de persoane. (…) Sunt implicate toate oficiile sistemului procuraturii, se depun eforturi pentru a coagula această acuză penală și a expedia în judecată și restul persoanelor. E vorba de 56 persoane în raport cu Partidul „Șor” și 30 și ceva persoane în raport cu Partidul „Șansa”, a declarat Ion Munteanu.

După ce, în aprilie, oamenii legii au ridicat, în urma perchezițiilor de pe Aeroportul Internațional Chișinău, dar și alte locații, peste 20 de milioane de lei în numerar de la „curierii” lui Șor, care se ascunde de justiția moldovenească în Federația Rusă, Ion Munteanu declară că oligarhul fugar ar fi pus în aplicare, între timp, mai multe scheme de introducere a banilor ilegali pe teritoriul Republicii Moldova.

„Este de remarcat că modalitatea de introducere a banilor în țară s-a schimbat, însă noi de fiecare dată vom contracara aceste încercări”, a precizat Ion Munteanu.

Întrebat dacă cardurile „Mir”, pe care Șor și Guțul au promis că vor fi livrați bani pentru pensionarii din UTA Găgăuzia pot fi folosite pe teritoriul Republicii Moldova, Ion Munteanu a declarat că acestea „sunt inactive”. Oficialul admite, însă, că ar putea fi folosite din regiunea transnistreană, care nu este controlată de autoritățile constituționale de la Chișinău. „Investigăm acest caz”, a precizat procurorul general.

Amintim că Ilan Șor a fugit din Republica Moldova în vara anului 2019, odată cu fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc. De atunci, el a locuit mai mulți ani în Israel, țară a cărui cetățean este. De la sfârșitul anului trecut s-a mutat, însă, în Rusia și chiar a obținut cetățenia acestei țări. Și Federația Rusă, și Israelul, refuzat să-l extrădeze pe oligarhul fugar în R. Moldova, până în prezent, pentru a-și ispăși pedeapsa de 15 ani, dictată de judecători acum mai bine de un an, în 2023.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.