VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Maia Sandu și Dorin Recean vor fi audiați ca martori în dosarul concesionării Aeroportului Chișinău

Șefa statului, Maia Sandu, premierul Dorin Recean și alți miniștri din Guvernul condus de Iurie Leancă vor fi audiați în calitate de martor în dosarul concesionării Aeroportului Chișinău. Oficiul Buiucani al Judecătoriei Chișinău a admis solicitarea avocaților fostului premier Iurie Leancă.

Magistrații au admis solicitarea lor de a-i invita ca martori pe foștii membri ai executivului și ai Consiliului național pentru parteneriatul public-privat.

Astfel, după un an, a fost încheiată etapa de ședințe preliminare în acest dosar, iar pe 14 iunie va începe etapa de cercetare judecătorească.

După ședință, fostul premier Iurie Leancă a spus jurnaliștilor că „se bucură” pentru decizia judecătorilor. Potrivit lui, foștii săi colegi din executiv trebuie să răspundă în fața instanței de ce s-au ghidat atunci când au votat pentru concesionarea aeroportului. El însuși ar fi susținut această decizie pe motiv că pista aeroportului era deteriorată și exista riscul ca aerogara să-și piardă licența, transmite Europa Liberă.

„Va fi un gest și de responsabilitate civică, fiindcă tot ei au indus aceasta teorie că a fost un gest ilegal. Să vină să-și explice votul de altădată. I-a forțat cineva cu arma la tâmplă sau, vorba domnului Lazăr, poate, le-a dat niște bani cineva? Pe mine nu m-a forțat nimeni”, a declarat fostul premier.

Prima dată avocații au solicitat audierea foștilor miniștri în februarie. Atunci, Președinția a declarat prin Adrian Băluțel, șeful de cabinet al Maiei Sandu, că șefa statului nu se va prezenta în instanță pentru că, în calitate de ministră a Educației în Guvernul Leancă, nu a votat pentru concesionarea aeroportului. La rândul său, premierul Dorin Recean, care era pe atunci ministru de Interne, a spus că va veni în instanță dacă va fi citat.

Potrivit învinuirii, cei opt inculpați ar fi permis concesionarea aeroportului în interesul „grupării criminale” conduse de oligarhul Ilan Șor, prejudiciind statul cu 392 milioane de lei. Toți pledează nevinovați, iar avocații spun că nu le este clar cum a fost formată suma prejudiciului și cer o expertiză judiciară repetată.

Aeroportul Internațional Chișinău a fost dat în concesiune companiei Avia Invest în 2013, pe un termen de 49 de ani. În 2020, autoritățile au început procedura de reziliere a contractului de concesionare, invocând că concesionarul nu și-a onorat obligațiile și nu a investit în dezvoltarea aeroportului suficienți bani.

În decembrie 2023, Curtea Supremă de Justiție a susținut printr-o decizie definitivă rezilierea contractului și aeroportul a revenit în proprietatea statului.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.