VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Peste 120 de mii de cetățeni moldoveni, chestionați în primele patru zi ale recensământului

Peste 127 de mii de cetățeni moldoveni din aproximativ 65 de mii de locuințe au fost recenzate în primele patru zile de la începerea recensământului, anunță șeful Biroului Național de Statistică, Oleg Cara.

Șeful BNS Oleg Cara a oferit mai multe clarificări la anumite întrebări apărute sau dezbătute în spațiul public odată cu începerea recensământului. Printre acestea sunt cele legate de confidențialitatea datelor colectate, inclusiv cele legate de venituri.

„Chestionarul nu conține nici o informație referitoare la venituri. Datele colectate în cadrul recensământului sunt strict confidențiale și sunt protejate prin lege. La momentul când interviul este finalizat, chestionarul se salvează. Datele se criptează și se transmit la sediul central. În procesul de producție aceste date vor parveni în formă pseudonomizante. Codul numeric personal va fi înlocuit cu un cod statistic și în cadrul prelucrării datelor, de către Biroul Național de Statistică, personalul nu va putea accesa această informație, referitor la o persoană X sau Y”, a declarat Oleg Cara, citat de Radio Chișinău.

Șeful BNS a explicat relevanța întrebărilor din chestionar legate de etnie și posibilitatea alegerii chiar a două etnii, diferite de cele ce țin de cetățenia persoanei.

“Au fost multiple adresări în adresa Biroului Național de Statistică, atât din partea minorităților naționale, din partea organizațiilor obștești, din partea partenerilor de dezvoltare. Sunt și cu o serie de acte, adoptate la nivel internațional, care solicită informații legate de etnie, metodologia și modalitatea de colectare. Însăși disponibilitatea datelor trebuie să fie îmbunătățită. Am dat curs acestor solicitări, în contextul țării noastre, cu multiple familii mixte și unde este uneori dificil să fie declarată o singură etnie. Și atunci, în cazul familiilor mixte, persoanele care nu se asociază doar cu o etnie, pot să declare și a doua etnie”, a mai declarat Oleg Cara.

Pentru a oferi o mai mare incluziune socială cele trei chestionare – al persoanei, al locuinței și unul aplicabil doar în cazul în care persoanele împărtășesc un spațiu comun, ca de exemplu cele care locuiesc în cămine familiale, chestionarele sunt disponibile în șase limbi: româna, rusă, găgăuză, bulgară, ucraineană și romani a menționat Oleg Cara.

Șeful BNS a explicat și sensul întrebării: ”Unde ați fost la miezul nopții în zilele de 7,8 aprilie?”, zilele în care s-a dat start recensământului. Aceasta vine să aducă informații complete în cazul persoanelor cu mai multe reședințe, sau care fac navete în scop profesional, spune Oleg Cara.

Directorul BNS a comunicat că numărul persoanelor care refuză să participe la recensământ este foarte mic, în acest context a îndemnat populația să fie și în continuare „cooperantă și să ofere date corecte, exacte despre persoană și locuință” și după posibilitate să asigure un scaun recenzorului.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.