Peste cinci milioane de lei au fost ridicate dintr-un apartament conspirativ al exponenților grupării Șor, bani ce erau destinați pentru organizarea mai multor acțiuni de destabilizare. Anunțul a fost făcut de șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, care susține că operațiunile speciale au fost realizate de Poliția Națională și Procuratura Anticorupție. Șeful IGP susține că ancheta a fost realizată și cu sprijinul unor „reprezentanți ai grupării criminale”, care nu au ezitat să facă denunțuri și să-și toarne „colegii”.
„Pe parcursul a ultimei luni au fost realizate o serie cu măsuri de rezultate procesuale legate de mai multe activități ilegale în contextul cauzelor penale care se investighează. Pe parcursul doar a ultimei luni, au fost realizate o serie de măsuri cu rezultate, care, de fapt, demonstrează intențiile unor exponenți ai grupărilor criminale, care, prin intermediul mai multor partide realizează aceste acțiuni. Vrea să precizez că primele măsuri au fost realizate în 1 martie, unde în cadrul operațiunii, unde cu suportul unor instituții, dar, în mod special, al unor reprezentanți ai grupării criminale, s-a reușit să fie identificat, nu curieri, nu persoane care repartizează, sume, dar nemijlocit apartamentele conspirative unde se aflau sume de bani, în cantități mari. Multe urmau să fie repartizate în plicuri. În flagrant, în momentul reținerii au fost depistate 600 de mii de lei, dar suma totală ridicată din apartament și cu acțiunile de astăzi, se ridică la 5 milioane de lei”, a declarat Viorel Cernăuțeanu în cadrul unei conferințe de presă.
De asemenea, în cadrul investigației, s-a constatat inclusiv transmiterea a 3,5 milioane de lei pentru unele acțiuni realizate în luna septembrie și octombrie, în contextul campaniei electorale pentru alegerile locale.
Cernăuțeanu a relatat și că o parte din bani erau destinați pentru anumite acțiuni de destabilizare care urmau să aibă loc ieri la București, în contextul Congresului PPE.
”Se pregăteau acțiuni și la București, unde trebuiau să se ducă circa 200 de persoane de la Chișinău. Poliția, cu sprijinul colegilor din România, a reușit să oprească o parte dintre ei, alții, însă, au ajuns. Sumele pe care urmau să le primează pe zi persoanele respective ajungeau la sute de euro. La un microbuz de 22 de persoane, 10 mii de euro era suma alocată. Trebuiau să ajungă persoane selectate, cu anumite aptitudini. Unii au ajuns, au încercat să facă manifestări. Erau vorbitori de limbă rusă și aveau orientarea de a acționa exact în aceeași manieră cum o făceau și la Chișinău. Intenția venea și din partea unui alt partid, de la București, urmând să participe împreună la manifestații. Deja ați văzut, este vorba despre Partidul AUR, scopul lor era de a se consolida în comun” a mai declarat Cernăuțeanu, citat de deschide.md.
La rândul său, procurorul-șef Anticorupție, Veronica Dragalin, a declarat că operațiunile din ultima perioadă au fost posibile datorită unei legi adoptate la sfârșitul anului trecut, care permite PA să audieze în calitate de martor o persoană implicată în acțiuni de finanțare ilegală, dacă aceasta cooperează cu organul de urmărire penală.
”Avem persoane care ne spun adevărul și care ne permit să avem operațiuni de succes ca cea prezentată azi. Pe această cale vrem să îndemnăm și alți oameni curajoși să ne ajute. Suntem conștienți că aceasta este o piramidă și, pentru a ajunge la cei din vârful ei, trebuie să colaborăm cu soldații de jos, așa să spunem” a declarat Dragalin.
Potrivit Veronicăi Dragalin, există mai multe dosare penale privind finanțarea ilegală a partidelor. Și acele dosare au un element comun, faptul că există un grup criminal organizat condus de Ilan Șor, care finanțează în mod ilegal activitatea partidelor politice și a candidaților în alegeri.
Șefa PA a mai spus că în 2023 au fost intentate mai multe dosare penale, în cadrul cărora au fost desfășurate peste 140 de percheziții și au fost audiați peste 350 de martori. În jur de 20 de persoane au statut de bănuit sau învinuit.
Numai în cazul dosarului ce vizează Partidul ”ȘOR” 60 de persoane au statut de învinuit, printre care și actualul bașcan al Găgăuziei, Evghenia Guțul. Totodată, procurorul-șef Anticorupție a declarat că dosarul în care este vizată Marina Tauber este pe rol în instanță, iar în cazul altor două dosare, care îi vizează pe doi deputați de la Partidul Renaștere, investigațiile continuă.