VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Discutat aprig în spațiul public, proiectul votului prin corespondență, supus unor consultări în Parlament

Proiectul privind introducerea votului prin corespondență a fost supus azi, subit, unor consultări în cadrul Comisiei juridice a Parlamentului. În timp ce, zilele trecute, deputatul Vasile Grădinaru, membru al acestei comisii permanente, declara că documentul este discutat de aproximativ un an.

Parlamentul ne anunță că la ședință au fost prezenți deputați atât din fracțiunea PAS, cât și din opoziție, membri ai Comisiei Electorale Centrale, reprezentanți ai societății civile și ai partidelor extraparlamentare.

Potrivit legislativului, la elaborarea documentului au participat membri ai Comisiei Electorale Centrale și ai Ministerului Afacerilor Externe, precum și experți în domeniu și reprezentanți ai instituției prezidențiale, care au fost delegați într-un grup de lucru și au analizat oportunitatea pilotării respectivului mecanism.

„Evident, Parlamentul are obligația de a crea condițiile pentru realizarea voinței supreme, adică exercitarea drepturilor electorale. Acest proiect de lege prezintă mult interes și este nevoie să avem posibilitatea să clarificăm toate detaliile. Vom desfășura atâtea consultări atât cât este nevoie pentru a oferi tuturor posibilitatea să adreseze întrebări, precum și să vină cu sugestii și propuneri constructive”, a menționat președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Veronica Roșca.

Proiectul de lege reglementează participarea la alegeri prin exercitarea votului prin corespondență, procedurile electorale specifice și atribuțiile organelor electorale. De menționat că procedurile electorale privind securizarea votării, păstrarea și asigurarea integrității plicurilor cu buletinele de vot recepționate se vor stabili printr-un regulament aprobat de Comisia Electorală Centrală.

Se propune ca pilotarea votului prin corespondență să aibă loc în Statele Unite ale Americii și Canada. Astfel, cetățenii vor trebui, în mod obligatoriu, să se înregistreze pentru exercitarea votului prin corespondență și să primească o notificare a Comisiei Electorale Centrale privind finalizarea procedurii de înregistrare. Totodată, buletinele de vot vor fi expediate către alegători prin intermediul poștei diplomatice sau a serviciilor poștale obișnuite. Documentul conține și prevederi privind procedura de numărare și totalizare a voturilor de către biroul electoral al secției de votare, precum și situațiile în care buletinele de vot se declară nevalabile.

Propunerile expuse în cadrul consultărilor publice vor fi analizate. După definitivare, documentul va fi examinat în cadrul comisiilor permanente și propus spre adoptare în plenul Parlamentului.

De menționat că, la alegerile prezidențiale din 2021, au participat 212 434 alegători din afara Republicii Moldova. La nivel global, în prezent, 53 de țări permit votul prin poștă din străinătate. Totodată, 13 state membre ale Uniunii Europene permit votul prin corespondență. 

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.