VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Diplomația germană atenționează că evoluțiile din R. Moldova sunt similare celor de la începutul conflictului dintre Ucraina și Rusia

Evoluţiile recente din Republica Moldova le reflectă pe cele de la începutul conflictului dintre Ucraina şi Rusia, de acum 10 ani, când Moscova a anexat ilegal peninsula Crimeea. Este declarația ministrului german de Externe, Annalena Baerbock, citată de dpa, transmite Agerpres.

Șefa diplomației de la Berlin a precizat că, în acest context, R. Moldova nu este singură și are prieteni puternici.

„Rusia instrumentalizează minoritățile din Ucraina de ani de zile. În Moldova, Putin folosește același scenariu transparent cu separatiștii din Transnistria. Moldova nu este singură, are prieteni puternici. Nicio țară nu este curtea din spate a Rusiei și nu trebuie destabilizată”, a scris Baerbock într-o postare pe rețeaua X.

Aceste declaraţii au fost făcute după ce liderii separatiști pro-ruşi din regiunea transnistreană au cerut Rusiei „protecţie” printr-o rezoluție aprobată în cadrul unui așa-zis congres al „deputaților de toate nivelurile”.

Potrivit rezoluţiei, Transnistria doreşte să se adreseze Consiliului Federaţiei Ruse şi Dumei de Stat „cu o solicitare de implementare a măsurilor de protejare a Transnistriei în faţa presiunii tot mai mari din partea Moldovei”.

Şefa diplomaţiei germane a făcut joi paralele cu evoluţiile din estul Ucrainei din urmă cu câţiva ani, când minorităţile au fost instrumentalizate de către preşedintele rus Vladimir Putin pentru a ajuta la pregătirea invadării pe scară largă a Ucrainei în 2022.

„Referendumuri false, proceduri false pentru a destabiliza o altă ţară sunt o încălcare a dreptului internaţional”, a afirmat Baerbock. Ministerul este de mult timp conştient de destabilizarea R. Moldova din exterior, a adăugat ea.

Baerbock a subliniat că doreşte să sprijine R. Moldova în dreptul ei la integritate teritorială.

În 2014, Moscova a anexat ilegal peninsula Crimeea după ce a organizat un referendum în care cetăţenii au fost întrebaţi dacă doresc să adere la Federaţia Rusă. Nici referendumul, nici anexarea Crimeei nu au fost recunoscute la nivel internaţional.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.