Autoritatea Aeronautică Civilă a revocat la 20 februarie Certificatul de Operator Aerian (AOC) al Companiei „Air Moldova”. Potrivit Autorității, compania aeriană nu deține nici o aeronavă operațională și nu întrunește cerințele minime pentru deținerea unui AOC.
Astfel, Air Moldova nu mai are statut de operator aerian, fiind privată de dreptul de a opera zboruri comerciale (operațiuni de transport aerian comercial).
Comisia de Certificare a constatat că până în prezent operatorul aerian Air Moldova, aflat în proces de restructurare accelerată de mai bine de jumătate de an, nu a prezentat nici o dovadă care confirmă înlăturarea neconformităților în termenul stabilit.
Anterior, Autoritatea Aeronautică a suspendat temporar certificatul de operator aerian, pentru o perioadă de 6 luni, acordând termen maxim prevăzut de Codul aerian, pentru identificarea unei aeronave care ar putea fi utilizată în transporturile aeriene și inclusă în AOC.
„La expirarea perioadei de 6 luni, în conformitate cu prevederile Codului Aerian, art. 15, din cauza lipsei a cel puțin o aeronavă ce ar deține un certificat de navigabilitate valabil, revocarea AOC a fost inevitabilă”, precizează Autoritatea Aeronautică Civilă.
În cazul dacă compania va dori să reia zborurile, aceasta poate iniția un nou proces de certificare, în vederea obținerii certificatului de operator aerian, în conformitate cu reglementările naționale.
Amintim că peste 28 000 de moldoveni nu și-au primit înapoi banii pentru biletele cumpărate de la Air Moldova, fiind vorba despre circa 75 mii de bilete, în valoare de circa 9 milioane de euro. Deputații PAS au prezentat astăzi o inițiativă legislativă care prevede ca pasagerii păgubiți de companie să aibă prioritate în restituirea banilor pe biletele procurate anterior.