Omul de încredere al fostului deputat Vladimir Andronachi, Anatolie Blonschi, care este și al doilea suspect în dosarul „Frauda bancară”, ar putea fi eliberat din arest preventiv.
potrivit șefei Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, în cadrul ședinței de astăzi, 11 ianuarie, avocații au cerut eliberarea lui Blonschi din arest, iar trei persoane sunt gata să ofere garanții bănești.
„Trebuia să fie o ședință ieri, dar el nu a putut fi adus. La ședința de azi, avocații au cerut să se schimbe măsura de arest preventiv cu garanție personală. S-a început examinarea cererii. E vorba de trei persoane care oferă garanții. Aceeași procedură a fost în cazul lui Vladimir Andronachi, unde judecătorul a căzut de acord”, a spus declarat Veronica Dragalin, citată de agora.md.
Unul din cele trei persoane, care ar fi gata să dea bani pentru eliberarea lui Blonschi, este preot și a refuzat să vorbească cu jurnaliștii, al doilea a declarat pentru TV8 că se numește Igor Eșanu și a venit cu speranța că Blonschi va fi eliberat, iar al treilea doar a confirmat că a venit drept garant. Toți spun că sunt prieteni buni cu Anatolie Blonschi.
Menționăm că răspunsul judecătorilor pe marginea solicitării va fi cunoscut luni. Asta pentru că magistrații au anunțat întreruperea ședinței până la 15 ianuarie, ora 11:00.
Reamintim că Anatolie Blonschi, al doilea suspect în dosarul „Frauda bancară”, s-a predat autorităților moldovenești și a fost plasat în arest în Penitenciarul nr. 13. Bărbatul, în vârstă de 44 de ani, era dat în căutare, urmărirea penală fiind finalizată și transmisă în judecată în lipsa lui.
Blonschi s-a prezentat benevol autorităților în seara de 9 ianuarie, trecând frontiera dintre R. Moldova și România, prin postul de la Leușeni. Acesta era dat în căutare internațională de către CNA în temeiul mandatului judecătoresc din 1 aprilie 2022.
Blonschi apare pe banca acuzaților alături de Andronachi în dosarul numit generic „Frauda bancară”. Ambii sunt acuzați de înşelăciune pe scară largă și de spălarea banilor care au fost oferiţi în baza garanțiilor de stat Băncii de Economii, aflată în insolvență în noiembrie 2014.
Potrivit procuraturii, Andronachi și Blonschi, cunoscând intenția Guvernului de a emite garanții, au putut încheia un contract prin Universal Project SRL cu Banca de Economii pentru reconstrucția unui imobil din centrul Chișinăului. Aceștia au primit 26 de milioane de lei, care au fost retrase din țară în conturile unor companii offshore aparținându-i inclusiv lui Vladimir Plahotniuc. Din aceste fonduri au fost cumpărate valori materiale.
Andronachi riscă până la 25 de ani de detenţie pe acest episod. El se declarat nevinovat şi spune că acuzațiile procurorilor sunt „aberații”.