VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

O persoană de încredere a lui Andronachi, vizată în dosarul „Frauda bancară”, s-a predat autorităților

Un om de încredere al fostului deputat Vladimir Andronachi, Anatolie Blonschi, care este și al doilea suspect în dosarul „Frauda bancară”, s-a predat autorităților moldovenești și a fost plasat în arest în Penitenciarul nr. 13. Bărbatul, în vârstă de 44 de ani, era dat în căutare, urmărirea penală fiind finalizată și transmisă în judecată în lipsa lui, transmite Ziarul de Gardă.  

Blonschi s-a prezentat benevol autorităților în seara de 9 ianuarie, trecând frontiera dintre R. Moldova și România, prin postul de la Leușeni. Acesta era dat în căutare internațională de către CNA în temeiul mandatului judecătoresc din 1 aprilie 2022.

„Persoana este acuzată de complicitate la spălare de bani, în interesul unei organizații criminale, acțiuni manifestate prin convertirea și transferul mijloacelor financiare în sumă de 600 000 EUR obținute pe cale infracțională de la Banca de Economii SA, în perioada lunii noiembrie 2014, care după o serie de tranzacții suspecte și transferuri pe conturile unor companii nerezidente și rezidente au fost introduși în circuitul legal al Republicii Moldova„, se arată într-un comunicat al Procuraturii Anticorupție.

Blonschi apare pe banca acuzaților alături de Andronachi în dosarul numit generic „Frauda bancară”. Ambii sunt acuzați de înşelăciune pe scară largă și de spălarea banilor care au fost oferiţi în baza garanțiilor de stat Băncii de Economii, aflată în insolvență în noiembrie 2014.

Potrivit procuraturii, Andronachi și Blonschi, cunoscând intenția Guvernului de a emite garanții, au putut încheia un contract prin Universal Project SRL cu Banca de Economii pentru reconstrucția unui imobil din centrul Chișinăului. Aceștia au primit 26 de milioane de lei, care au fost retrase din țară în conturile unor companii offshore aparținându-i inclusiv lui Vladimir Plahotniuc. Din aceste fonduri au fost cumpărate valori materiale.

Andronachi riscă până la 25 de ani de detenţie pe acest episod. El se declarat nevinovat şi spune că acuzațiile procurorilor sunt „aberații”.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.