Fondul de subvenționare a fermierilor pentru anul 2023 a fost utilizat integral, anunță Ministerul Agriculturii. Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură a reușit să distribuie 1,9 miliarde de lei pe conturile a 8233 de entități economice unice din domeniul agricol.
În 2023, Ministerul Agriculturii a elaborat o nouă politică de subvenționare pentru a încuraja dezvoltarea fermierilor mici și mijlocii, fiind puse accente pe diversificarea formelor de subvenționare, alocarea subvențiilor majorate pentru tinerii fermieri, femei fermieri, grupuri de producători, cooperative de întreprinzători și ferme zootehnice cu profil – lapte, alocarea plăților directe pe kg de produs.
Astfel, subvențiile au fost acordate pe 9 mecanisme de stimulare. Astfel, 1 13 miliarde de lei reprezintă angajamente asumate față de fermierii care au dezvoltat proiecte investiționale în anul 2022, 140,8 mil. lei – pentru cereri de acordare a subvenției în avans ce contribuie la îmbunătățirea nivelului de trai și de muncă în mediul rural, 14,6 mil. lei – pentru cereri de acordare a subvenției în avans pentru dezvoltarea proiectului start-up, 67,6 mil. lei – pentru cereri de implementarea proiectelor prin abordarea LEADER, 139,5 mil. lei – pentru cereri de solicitare a subvenției complementare pentru acciza la motorina achiziționată, 52,9 mil. lei – pentru cereri de solicitare a subvenției complementare, 129,5 mil. lei – acordarea plăților directe în sectorul zootehnic (86,4 mil. lei – plăți directe per kg de lapte (vacă) și 43,1 mil. lei – plăți directe per cap de animal). De asemenea, 200 mil.lei reprezintă ajutor financiar pentru fermierii afectați de crizele din anul 2022, iar 19,7 mil. lei este contribuția statului către Fondul național al viei și vinului.
În anul 2023, AIPA a administrat 1,9 miliarde de lei, dintre care 1,7 miliarde a constituit Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural și 200 mil. lei – Fondul de rezervă al Guvernului pentru fermieri afectați de crizele din anul 2022.