Deși majoritatea cetățenilor se plâng că statul nu monitorizează mai îndeaproape creșterea prețurilor, ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, susține că situația este sub control.
În cadrul emisiunii „Puncte de reflecție” de la Vocea Basarabiei, ministrul explică cum autoritățile luptă cu tentativele speculative.
”Statul monitorizează foarte îndeaproape și noi am avut chiar comitete care, în special în perioada când era creșterea prețurilor mai intensă, aveam comitete la acest capitol, cu rapoarte detaliate din partea tuturor instituțiilor implicate în acest proces, inclusiv monitorizam stocurile, fiindcă lucrul acesta de asemenea era absolut important și de către Ministerul Agriculturii, de către Serviciul responsabil de rezervele materiale ale statului. Tocmai de aceea în perioada în care a fost cea mai mare volatilitate, dar riscul acesta este în continuare, noi am stabilit limitarea adaosului comercial, fiindcă în aceste momente sunt tentații de a face speculații cu anumite produse și atunci când știi că peste 3 săptămâni poți câștiga un preț cu 3 lei mai mare, evident că un agent economic (și este natural lucrul acesta) mai curând așteaptă aceste 3 săptămâni ca să se creeze, iarăși artificial, o insuficiență de produse, pentru ca să obțină acest beneficiu.
Este un comportament absolut natural din perspectiva businessului, dar noi ca guvern, pentru a stopa astfel de intenții, am limitat adaosul comercial astfel încât nu mai contează când vinzi produsele respective, acum sau peste 3 săptămâni, fiindcă peste 3 săptămâni, la fel, va trebui să-l vinzi cu cel mult 20% adaos comercial. Respectiv, această tendință speculativă noi am stopat-o prin extinderea listei produselor care cad sub incidența limitării adaosului comercial, fiindcă o serie de produse erau deja în astfel de regim, cum ar fi pâinea, laptele, adică produsele-cheie, fundamentale, și am extins-o semnificativ, ca practic toate produsele-cheie pe care le folosesc cetățenii să cadă sub incidența protecției de operațiuni speculative”, a subliniat Sergiu Gaibu.
Totodată, ministrul Economiei a explicat necesitatea reformării Agenției pentru Protecția Consumatorului. Potrivit lui, până la reformă, Agenția nu funcționa.
”Este o reformă importantă, fiindcă această agenție efectiv nu funcționa. Au fost depistate mai multe încălcări, noi am făcut un audit, de asemenea a fost un control care a făcut verificări, în paralel făcea investigații CNA și, respectiv, a depistat anumite fraude de ordin penal, au fost arestați anumiți inspectori.
Tocmai de aceea noi am decis primul lucru: să facem reorganizarea instituției, în special pentru că ea n-a fost reorganizată de foarte mult timp și nu mai corespundea cerințelor sau obiectivelor pe care trebuia să le îndeplinească. Doi: de asemenea, noi am stabilit un moratoriu la control, fiindcă, practic, aceste controale nu atingeau obiectivul care era stabilit în lege, dar mai curând erau în interesul unor persoane.
Și acest moratoriu va dura până la finalizarea restructurării, astfel încât după ce se vor stabili noile procese, proceduri, noua structură va începe funcționarea acesteia, doar după aceea noi vom porni pe deplin controalele. Până la momentul actual se reacționează doar la acele încălcări care sunt raportate de către consumatori și, respectiv, sunt făcute verificări”, a mai declarat Gaibu.