Reprezentanții Asociației „Forța Fermierilor” anunță că marți sera au expediat Ministerului Agriculturii proiectul elaborat de fermieri a Dispoziției CSE privind moratoriului la calcularea penalităților, executarea silită și intentarea procesului de insolvabilitate pentru fermierii micro, mici și mijlocii, care se află în dificultatea de plată. Aceștia susțin că se vor aduna joi în PMAN unde vor aștepta răspunsul final al Guvernului.
„Vă informăm, că așa cum am promis public, ieri, la orele 21.30 Forța Fermierilor a expediat Ministerului Agriculturii redacția noastră a proiectului Dispoziției CSE privind moratoriului la calcularea penalităților, executarea silită și intentarea procesului de insolvabilitate pentru fermierii micro, mici și mijlocii, care se află în dificultatea de plată. Regretăm că după atâtea săptămâni de discuții despre acest subiect și declarațiile autorităților abilitate despre acceptarea ideei moratoriului, tot noi am fost cei, care urgent am pregătit textul documentului”, anunță fermierii.
Asociația „Forța Fermierilor” acuză guvernarea de tergiversarea timpului în identificarea soluțiilor pentru a împiedica intrarea în faliment a agricultorilor mici și mijlocii.
„Din păcate, vedem că acțiunile guvernului mai mult urmăresc scopul tragerii de timp. Însă, reieșind din promisiunile ministrului agriculturii, precum că până la finele săptămânii să fie aprobată Dispoziția CSE privind moratoriu și joi dl. prim-ministru ne oferă răspuns despre compensații, fermierii se adună mâine, la orele 11.00 în PMAN. Vom aștepta să vină la noi domnul Recean și domnul Bolea cu răspunsul final. Totodată, menționăm că pentru ziua de mâine avem declarația prealabilă pentru desfășurare a două marșuri cu tehnica agricolă” se arată în declarația Asociației „Forța Fermierilor”.
Menționam că fermierii au pus protestul pe pauză după ședința din 25 noiembrie cu ministrul agriculturii și industriei alimentare, Vladimir Bolea. În cadrul ședinței s-a convenit crearea unui Grup de lucru pentru susținerea fermierilor cu dificultăți financiare ce se află în pragul falimentului.
Sute de fermieri din toate raioanele țării cer Guvernului instituirea unui moratoriu până la 31 octombrie 2024, la calcularea penalităților, la executarea silită a obligațiunilor și demararea procedurilor de insolvență pentru producătorii de cereale și oleaginoase. De asemenea, fermierii cer ca din Fondul de Subvenționare pentru anul 2024, suma de un miliard de lei să fie repartizată fermierilor.