VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Creștinii ortodocși de stil vechi au intrat în Postul Crăciunului. Tradiții şi obiceiuri

Creștinii ortodocși de stil vechi încep astăzi Postul Crăciunului care va dura până la 6 ianuarie. În această perioadă, creștinii se pregătesc pentru marea sărbătoare a naşterii lui Iisus Hristos.

Postul Crăciunului este unul dintre cele două mari posturi din cursul anului, cu o importanță mare pentru credincioși.
Timp de 40 de zile, creștinii trebuie să se abțină de la carne, ouă şi brânză. În zilele de luni, miercuri și vineri bucatele se pregătesc fără untdelemn și nu se consumă vin. În zilele de sâmbătă și duminică este dezlegare la untdelemn, vin și pește

Pe lângă schimbarea meniului, biserica îndeamnă oamenii ca în această perioadă să sporească faptele bune. Pe timpul postului Crăciunului este necesar să te abții de la defăimare și jignire, de la vicii precum fumatul și consumul de alcool și de la participarea la spectacole.

Spre deosebire de Postul Paștelui, care este un post aspru, pentru că, înainte de Înviere, ne amintește patimile lui Hristos, Postul Crăciunului este o bucurie: bucuria întâlnirii cu Pruncul Iisus, începutul mântuirii noastre.

Acest post ne amintește și de călătoria pe care au săvârșit-o magii din Persia, care au venit să se închine Împăratului Lumii, fiind ghidați de steaua strălucitoare care a apărut atunci pe cer.

De Postul Crăciunului se leagă mai multe tradiții și superstiții. Această perioadă este prilej de magie pentru fetele nemăritate, care încă nu şi-au găsit ursitul. Acestea trebuie să adune câte o surcină în fiecare zi a postului, iar în Ajunul Crăciunului vor fierbe crupe fără sare, pe care apoi le vor pune pe masă pentru ca, seara, venind umbra ursitorului lor, pe cahlă, să aibă ce ospăta.

O altă superstiție spune că, după Lăsatul Secului oalele în casă se așează cu gura în jos, pentru a alunga paguba sau boala. Potrivit tradiției populare, vremea din postul Crăciunului este un indiciu pentru cum va fi vremea în primăvara următoare. Dacă vremea nu este prea aspră, se spune că primăvara va aduce multe ploi.

Postul Crăciunului a fost instituit pentru ca credincioșii să se purifice prin rugăciune și post, astfel încât să poată sărbători Crăciunul cu inima, sufletul și corpul curat.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.