VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Mai multe partide politice au fost sancționate de CEC pentru încălcări în finanțarea campaniei electorale

Mai multe partide politice au fost sancționate de Comisia Electorală Centrală (CEC) pentru încălcări privind finanțarea campaniei electorale a alegerilor locale generale din 5 noiembrie. Membrii CEC au examinat rapoartele prezentate de concurenții electorali în cadrul ședinței din 27 noiembrie .

Astfel, sancțiunea sub formă de avertisment a fost aplicată concurenților electorali Partidul Politic Partidul Popular din Republica Moldova, Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei și Partidul politic Noua Opţiune Istorică pentru nerespectarea prevederilor art. 56 alin. (4)-(5) din Codul electoral, care se referă la deschiderea contului cu mențiunea „Fond electoral” și informarea în scris despre aceasta a Comisiei Electorale Centrale.

Alte 14 partide politice au fost atenționate asupra necesității de a respecta prevederile legale și au fost obligate să prezinte, până la data de 30 noiembrie 2023, raportul corectat privind finanțarea campaniei electorale pentru situația din 3 noiembrie 2023:

 1. Partidul Comuniștilor din Republica Moldova;
 2. Mișcarea Profesioniștilor „Speranța – Надежда”;
 3. Partidul Politic „Partidul Verde Ecologist”;
 4. Partidul Național Liberal;
 5. Partidul Politic „Democrația acasă”;
 6. Partidul Politic „Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa”;
 7. Partidul Politic Partidul „RENAŞTERE”;
 8. Partidul Politic „FORȚA DIASPOREI”;
 9. Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”;
 10. Partidul Politic „Partidul Acțiunii Comune – Congresul Civic”;
 11. Partidul politic „Pentru Oameni, Natură și Animale”;
 12. Partidul politic Partidul Naţional Moldovenesc;
 13. Partidul Politic Liga Orașelor și Comunelor;
 14. Blocul electoral „Ruslan Codreanu”.

De asemenea, pentru finanțarea campaniilor electorale contrar prevederilor legale și depășirea plafonului donațiilor în numerar, unii concurenți electorali au fost somați să verse în bugetul de stat, până la ora 17:00 a zilei de 30 noiembrie curent, sume în mărime de: 72 000,00 lei (aproximativ 3 600 de euro) – Partidul Politic „FORȚA DIASPOREI”; 29 900,00 lei – Partidul Politic Partidul „RENAŞTERE” și 8 300,00 lei – Partidul Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa.

Autor

 • Pusca Silvia

  Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.