VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VOCEA MEDICULUI / Ziua aerului curat / AUDIO

Ziua Internațională a Aerului curat pentru un cer albastru, este timpul să reflectăm și să ne revigorăm hotărârea și ambițiile de a lucra împreună pentru ,,Aerul pe care îl respirăm”.

Tema din acest an, ,,Să lucrăm împreună pentru aerul pe care îl respirăm! evidențiază natura transfrontalieră a poluării aerului, subliniind nevoia de responsabilitate și acțiune colectivă.

Toți respirăm același aer și aceeași atmosferă ne protejează și susține pe toți. Poluarea mediului este o problemă globală pe care trebuie să o combatem împreună. Aceasta decurge din tema din 2021 „Aer sănătos, planetă sănătoasă”.

Poluarea aerului este cea mai mare amenințare a mediului pentru sănătate, provocând aproximativ 7 milioane de decese premature în fiecare an din cauza unor boli precum accident vascular cerebral, boli de inimă, boli pulmonare obstructive cronice, cancer pulmonar și infecții respiratorii acute. Multe surse de poluare a aerului conduc, de asemenea, la criza climatică și dăunează naturii și ecosistemelor. Poluarea aerului afectează negativ securitatea alimentară, paritatea socială și de gen și dezvoltarea economică, menținând oamenii înrădăcinați în ciclul sărăciei..

Aerul curat este important pentru sănătatea și viața de zi cu zi a oamenilor, în timp ce poluarea aerului este cel mai mare risc de mediu pentru sănătatea umană și una dintre principalele cauze evitabile de deces și boli la nivel global. Poluarea aerului afectează în mod disproporționat femeile, copiii și persoanele în vârstă și are, de asemenea, un impact negativ asupra ecosistemelor.

Tema anului 2022 pentru Ziua Internațională a Aerului Curat pentru un cer albastru, subliniază aspectele de sănătate ale poluării aerului, în special având în vedere pandemia COVID-19. Anul acesta se concentrează prioritar pe necesitatea unui aer sănătos pentru toți, menținând în același timp conversația suficient de amplă pentru a cuprinde și alte probleme critice, cum ar fi schimbările climatice, sănătatea umană și planetară, precum și obiectivele de dezvoltare durabilă. Această zi servește ca un apel la acțiune pentru a ne alinia eforturile și a ne revendica dreptul la aer curat.

Impact

Sănătate:

Aproximativ patru milioane de oameni au murit în 2019 din cauza expunerii la poluarea aerului cu particule fine, cu cele mai mari rate de deces în Asia și Europa de Est.

Poluarea aerului este o problemă majoră de sănătate globală și provoacă unul din nouă decese în întreaga lume. Expunerea la PM 2,5 a redus speranța de viață globală cu aproximativ un an în 2016.

Cele mai mortale boli asociate cu poluarea aerului cu PM 2,5 sunt accidentul vascular cerebral, bolile de inimă, bolile pulmonare și cancerul. Nivelurile ridicate de particule fine contribuie, de asemenea, la dezvoltarea altor boli, cum ar fi diabetul și sunt asociate cu dezvoltarea cognitivă afectată la copii și agravarea problemelor de sănătate mintală.

Republica Moldova

Calitatea aerului atmosferic în Republica Moldova este influenţată de emisiile provenite din trei tipuri de surse poluante:

– Sursele staţionare fixe, care includ centralele electrotermice (CET-urile) şi cazangeriile, întreprinderile industriale în funcţiune;

– Sursele mobile, care includ transportul auto, feroviar, aerian, fluvial şi tehnica agricolă;

– Transferul transfrontalier de noxe.

Cei mai importanți poluanți rezultați din aceste procese sunt: oxizii de carbon, de sulf, de azot, particulele în suspensie, formaldehida, etc. Poluarea spațiului aerian de la surse fixe și mobile nu este uniformă. Gradul de poluare a spațiului aerian urban este mai mare față de cel rural pe motivul existenței în orașe a întreprinderilor industriale majore, obiectivelor termo-energetice și termice și traficului intens al transportului auto.

În Republica Moldova aerul poluat este al doilea factor de risc pentru bolile netransmisibile după consumul de tutun, ce constituie circa 4700 din decese. Riscurile sunt cauzate de concentrații ridicate de PM10 și PM2,5, NO2, CO. Concentrația media anuală de NO2 în mun. Chișinău constituie 0,05 mg/m3, față de valoarea admisă de 0,04mg/m3, din această cauză populația este expusă unui risc sporit, comparativ cu alte localități, de boli respiratorii și boli ale sistemului sangvin.

A fost declarat un nou drept al omului – dreptul la un mediu curat, sănătos și durabil

La data de 28 iulie 2022, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a votat în unanimitate decizia privind declararea dreptului la un mediu curat, sănătos și durabil, ca un drept universal pentru toți.

Dr. Luminița Suveică

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.