Banca de Alimente din Moldova, cu sprijinul Uniunii Europene, a lansat astăzi platforma online www.donezalimente.md. Noua platformă reprezintă un proiect digital inovator care va facilita procesul logistic de recuperare a surplusului de alimente de la agenții economici din lanțul agro-alimentar și redistribuire către serviciile de cantină socială și alte servicii sociale.
Astfel, agenții economici din lanțul agro-alimentar se vor înregistra pe platformă în calitate de donatori de produse alimentare, specificând cantitatea, tipul și localizarea alimentelor de care dispun. Pe de altă parte, organizațiile prestatoare de servicii sociale ce furnizează hrană pentru persoane aflate în dificultate se vor înregistra pe platformă în calitate de beneficiari ai Băncii de Alimente. Ca rezultat, serviciul social va prelua direct alimentele disponibile de la donator, fără a fi necesar că acestea să ajungă inițial în depozitul Băncii de Alimente, transmite Moldpres.
„Platforma donezalimente.md a fost creată pentru a-i conecta pe cei aflați în nevoie cu cei care pot oferi sprijin. Astfel, contribuim la o societate mai echitabilă și mai incluzivă. Totodată, contribuim activ la crearea unei culturi a solidarității pentru reducerea risipei alimentare. Uniunea Europeană susține activitatea Băncii de Alimente pentru că promovează respectul pentru hrană, precum și valoarea muncii celor care cultivă, prepară și distribuie alimente. Recuperarea alimentelor bune pentru consum reduce risipa de alimente. Un astfel de mecanism este implementat pe scară largă în Uniunea Europeană și a luat amploare recent în Republica Moldova. Noi salutăm acest lucru”, a declarat Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.
Directorul executiv al Băncii de Alimente, Oleg Paraschiv, a afirmat că prin intermediul platformei, va fi monitorizată constant recuperarea și distribuția produselor alimentare, „așa încât să păstrăm cât mai multe alimente în consumul uman și să nu le transformăm în deșeuri”.
Pe parcursul unui an de când Banca Alimente din Moldova beneficiază de suportul Uniunii Europene, au fost recuperate circa 90 de tone de alimente ce au fost au fost distribuite în 39 de servicii sociale. În cadrul acestora, peste cinci mii de persoane au beneficiat de produsele alimentare recuperate.
Potrivit datelor prezentate în 2022 de economistul Veaceslav Ioniță, Republica Moldova înregistrează o risipă alimentară de peste 15,3 miliarde de lei anual. 20% din produsele alimentare procurate de moldoveni ajung la coșul de gunoi.