VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Economist: Oficialii occidentali susțin că războiul din Ucraina va dura încă cinci ani

Oficialii occidentali sugerează că războiul din Ucraina s-ar putea prelungi încă cinci ani, având în vedere că nici Rusia, nici Ucraina nu sunt pregătite să se predea, dar nici nu sunt în măsură să avanseze pe câmpurile de luptă, scrie The Economist, citat de BBC.

Publicația subliniază că războiul din Ucraina a devenit un memento nu numai a cât de multă muniție este cheltuită în război, ci și a cât de slabe sunt de fapt arsenalele occidentale și capacitatea de a le reînnoi. America își crește dramatic producția de obuze de artilerie de 155 mm, dar producția sa în 2025 va fi probabil în continuare mai mică decât cea a Rusiei în 2024.

Ca exemplu al situației tensionate cu armele, Economist compară războiul din Ucraina cu cel dintre Israel și Hamas. Jurnaliștii notează că, în general, acestea sunt două tipuri diferite de război și sunt necesare arme diferite pentru a obține victorii.

Ucraina are nevoie de rachete cu rază lungă de acțiune pentru a lovi Crimeea, se spune în articol, precum și de vehicule blindate pentru a permite infanteriei să avanseze și de echipamente de deminare pentru a depăși câmpurile minate uriașe. Israelul are nevoie de bombe inteligente aruncate în aer, inclusiv de distrugere a buncărelor și rachete interceptoare Iron Dome, care sunt utilizate într-un ritm extraordinar.

Dar există și intersecții. Anul trecut, America și-a folosit stocul de muniție din Israel pentru a înarma Ucraina. În octombrie, a trebuit să redirecționeze unele dintre obuzele care ar fi trebuit să fie livrate în Ucraina către Israel. Ambele țări folosesc și sistemul de apărare antirachetă Patriot. Utilizarea de către Ucraina a rachetelor interceptoare este, de asemenea, probabil să crească brusc în timpul iernii, deoarece Rusia, care a stocat rachete de luni de zile, este probabil să reia atacurile asupra rețelei electrice a Ucrainei.

Deocamdată, probabil că SUA vor putea satisface cerințele ambelor țări, scrie Economist, dar dacă unul (sau ambele) războaie se prelungește, ar putea apărea probleme.

„Va trebui făcute compromisuri în timp, deoarece unele sisteme cheie sunt redirecționate către Israel”, scrie Mark Cancian de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale din Washington.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.