VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

În ultimii trei ani, se atestă o creștere de 1,5 ori a cazurilor noi de diabet

În Republica Moldova, cota diabetulului dintre toate bolile endocrine, bolile de nutriţie şi metabolism este în jur de 48%. În ultimii trei ani, se atestă o creștere de 1,5 ori a cazurilor noi de boală. Specialiștii atenționează că dacă diabetul zaharat nu este monitorizat corespunzător, boala provoacă inevitabil dizabilitate deja la vârsta aptă de muncă și reduce, în medie, cam zece ani din speranța de viață.

Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) în prezent, 1 din 10 adulți trăiesc cu diabet zaharat. Majoritatea dintre ei au diabet de tip 2, 3 din 4 persoane cu diabet zaharat trăiesc în țări cu venituri mici și medii, iar aproape 44% de persoane cu diabet zaharat rămân nediagnosticate.

În Republica Moldova, în ultimii trei ani, se atestă o creștere a cazurilor noi de boală: de la 280,8 cazuri la 100 mii locuitori, în anul 2020 până la 409,9 cazuri la 100 mii locuitori, în anul 2022. Rata mortalității în a.2022 a constituit 16,5 la 100 mii locuitori.

Datele au fost făcute publice de ANSP în contextul marcării Zilei mondiale a diabetului, marcată anual la 14 noiembrie. În țara noastră persoanele cu diabet, asigurate, beneficiază gratuit de asistență medicală în cadrul instituțiilor medico-sanitare publice.

Diabetul este o boală netransmisibilă care apare atunci când pancreasul nu mai poate să producă insulină sau când organismul nu are capacitatea de a utiliza insulina pe care o produce. Deși este o boală progresivă, oamenii care suferă de diabet pot trăi o viață activă, dacă își pot gestiona boala.

Potrivit specialiștilor, dacă nu este ținut sub control, diabetul reprezintă una dintre cauzele principale ale dizabilității precoce: infarct miocardic, accident vascular cerebral, insuficiență renală, leziuni hepatice, disfuncție sexuală, orbire, amputare a membrelor inferioare, etc. Fiecare a treia persoană cu cecitate şi insuficienţă renală suferă de diabet zaharat, 70% din amputaţii ale membrelor inferioare sânt cauzate de diabet.

În contextul Zilei mondiale a diabetului, specialiștii subdiviziunilor teritoriale ale ANSP, în colaborare cu instituțiile medicale locale, vor organiza și desfășura activități de screening pentru populație al diabetului (testare rapidă a zahărului în sânge), activități de informare în colective (școli, locuri de muncă, etc), acțiuni de mobilizare a comunității pentru promovarea unui mod de viață sănătos.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.