Scopul alertelor cu bombă, numărul cărora a crescut semnificativ în ultimele luni, este să inducă anxietate în societate. În spate au „elemente” care vor să destabilizeze situația din țară. Totodată, se vede și motivația penalilor de a tergiversa procesele de judecată. Dacă e analizat numărul instituțiilor vizate de alerte, cele mai multe au vizat instanțele de judecată.
Declarațiile au fost făcute de către președintele țării, Maia Sandu, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, transmite IPN.
Șefa statului a menționat că instituțiile responsabile, în special Serviciul de Informații și Securitate și Ministerul Afacerilor Interne, au pregătit un mecanism de estimare a riscurilor. Acesta presupune trei niveluri de alertă, iar serviciile specializate vor interveni în funcție de evaluare. Vor fi aplicate proceduri mai puțin invazive, dar fără să se facă compromisuri în raport cu securitatea cetățenilor.
Maia Sandu a spus că vor fi înăsprite pedepsele pentru autorii alertelor false. Conform legislației în vigoare, persoana vinovată de asemenea infracțiuni riscă amendă de la 27500 până la 42500 de lei, 240 de ore de muncă neremunerată în folosul comunității sau închisoare de până la doi ani.
Fenomenul alertelor false cu bombă a înregistrat o creștere considerabilă în ultimele luni, în verificări fiind implicați peste 3200 de angajați ai poliției. Potrivit Inspectoratului General al Poliției, de la începutul anului a fost anunțată minarea falsă a peste 880 de obiective. Prejudiciul adus statului de alertele false cu bombă este de peste 2,2 milioane lei.