VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Alexandru Tănase despre scrisoarea Mitropolitului Vladimir: E îmbibată de românofobie

Scrisoarea Mitropolitului Vladimir adresată Patriarhului Kirill este îmbibată de românofobie. Din scrisoare se vede foarte clar că Mitropolitul Vladimir se teme că Biserica Ortodoxă a Moldovei, care e sub tutela Moscovei, se delegitimează și riscă sa alunece spre o periferie a societății. Opinia îi aparține ex-președintelui Curții Constituționale, Alexandru Tănase, și a fost exprimată în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Într-o scrisoare, care datează din 5 septembrie, Mitropolitul Chișinăului Vladimir i-a scris Patriarhului Kirill al Moscovei despre „circumstanțele tot mai presante care împing Biserica Ortodoxă din Moldova, cu viteză accelerată, la periferia societății moldovenești”. Acesta a menționat că, de fapt, Mitropolia Moldovei este împinsă la periferie, din cauza legături sale cu Patriarhia Moscovei. Mitropolitul Vladimir menționează despre sprijinul tot mai deschis și consecvent acordat Mitropoliei Basarabiei din partea guvernelor Republicii Moldova și României.

Potrivit lui Tănase, Biserica Ortodoxă Rusă nu e o entitate religioasă, ci un element de propagandă folosit de Kremlin. Acesta susține că scrisoarea Mitropolitului este o „reglare de conturi pe interiorul corporației” care are drept scop supraviețuirea anumitor structuri care aduc venituri „destul de importante” unui grup de oameni.

„Din scrisoarea Mitropolitului Vladimir se vede foarte clar că el se teme că Biserica Ortodoxă a Moldovei, care e sub tutela Moscovei, se delegitimează. Ei își pierd sprijinul politic și riscă sa alunece spre o periferie a societății din cauză că e evident pentru toată lumea că Biserica Ortodoxă Rusă nu e o entitate religioasă, e mai degrabă un element de propagandă și de control ideologic folosit de Kremlin în scopurile sale. Ei au înțeles că războiul este și o oportunitate, aceea de a te debarasa de șefii de la Moscova și de a fi ei șefi în propria lor curte. Este o chestiune corporativă de supraviețuire și de reașezare într-o nouă lume în care ne-am pomenit cu toții după ce Rusia a invadat Ucraina. Actuala Biserică ortodoxă din Moldova este ilegală și ilegitimă. În 44 când rușii au ocupat teritoriul dintre Prut și Nistru, ei au exterminat o bună parte dintre preoțime, alții s-au refugiat în România, iar bisericile care nu le-au închis au fost trecute arbitrar la mitropolia Moscovei. Nu există un act canonic care ar constata un transfer. Eu nu cred că există șansele unei reglementări acuma a unei diferendului acesta religios dintre Rusia și România din simplu motiv că acesta nu există. Mitropolitul se teme să-și piardă parohiile care-i furnizează bani. Parohiile se vând. Pentru a ajunge preot într-o parohie cu 10 mii de enoriași trebuie să dai o șpagă grasă Mitropoliei. Ar fi însă greșit să înțeleagă oamenii că toți preoții din Mitropolia Moldovei sunt niște conjuncturiști, o bună parte sunt oameni cumsecade și cinstiți”, a spus ex-președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.