Încălcările care s-au produs în procedura de suspendare a ex-procurorului general, Alexandr Stoianoglo au fost făcute deliberat. În decizia făcută publică, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO)a făcut o constatare foarte interesantă: nu doar că Alexandr Stoianoglo a fost lipsit de dreptul la un proces echitabil, dar că autoritățile au încălcat însăși esența dreptului. Declarațiile au fost făcute de ex-președintelui Curții Constituționale, Alexandru Tănase, în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.
La 24 octombrie fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, a anunțat că a obținut câștig de cauză la CEDO în una din cele două plângeri depuse. Înalta Instanță a constatat încălcarea dreptului la tribunal, și anume dreptul de a contesta decizia Consiliului Superior al Procurorilor din 5 octombrie 2021, în urma căreia a fost suspendat din funcție.
„Este o decizie care cred că nu a surprins pe nimeni, deoarece încălcările care s-au produs la acel moment în procedura de suspendare a ex-procurorului general, bineînțeles, sunt absolut evidente și niciodată nu cred că a fost cineva care a insistat asupra legalității lor. Vreau să vă atrag atenția că în decizia care a fost făcută publică astăzi Curtea a făcut o constatare foarte interesantă: nu doar că Alexandr Stoianoglo a fost lipsit de dreptul la un proces echitabil, accesul la un tribunal, cum se mai vorbește, dar că autoritățile au încălcat însăși esența dreptului. Este o constatare pe care foarte rar o găsim în hotărârile Curții Europene și care, eufemistic vorbind, indică asupra caracterului deliberat al încălcărilor care au fost comise, ceea ce este foarte grav”, a spus ex-președintele Curții Constituționale.
Alexandru Tănase spune că suma prejudiciului de 3600 de euro pe care R. Moldova trebuie să o achite lui Stoianoglo este absolut derizorie raportată la încălcarea comisă care contravine total principiilor statului de drept.
„Suma asta de bani este absolut derizorie, n-are niciun fel de relevanță în contextul dat raportat la încălcările principiilor fundamentale ale statului de drept care țin de asigurarea persoanei cu dreptul la un tribunal, chiar dacă nu este un drept absolut, chiar dacă poate fi supus anumitor condiții de formă, dar să știți că este o chestiune foarte gravă. Într-o societate normală, ar fi urmat demisii, ar fi urmat scandaluri politice. În Moldova nu va fi nimic, vă asigur că va fi inventat un subiect de presă în câteva zile, care va estompa tot ce e legat de cazul lui Stoianoglo și nu se va vorbi nimic”, a precizat Tănase.
Potrivit lui Tănase, demiterea lui Stoianoglo din funcția de procuror general a fost pusă la cale cu bună știință și deja se cunoștea cine va fi următorul procuror general.
„Sunt oameni care au construit toată această ecuație mizerabilă prin care pur și și-au bătut joc de un om. Era evidentă toată chestia asta. Din păcate, trăim într-o țară în care nimic nu se va întâmpla. Mai mult ca atât, vor încerca să dilueze, s-o boteze așa, cu apă rece, ca să spună că nu s-a întâmplat nimic grav. Esența acestei hotărâri a fost clară, nu este vorba de o încălcare accidentală, este o chestiune absolut deliberată, făcută cu bună știință de persoane care sigur că au pretenții că vor să se integreze în Europa. În Europa nu te poți integra prin abuzuri. Oricum cei care au anunțat concursul știau exact cine va fi procurorul general. Decizia este luată, altfel concursul nu se anunța. Eu cred că se știa exact cine va fi procurorul. Dacă nu se știa, nu ar fi fost semnat decretul de destituire a lui Stoianoglo și lansat acest concurs. S-a luat decizia de a numi un procuror general, când persoana a fost identificată”, a spus ex-președintele Curții Constituționale.