VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Socialiștii, indignați că Ucraina nu mai recunoaște existența „limbii moldovenești”: Un act rușinos de auto-discreditare națională

Secretarul executiv al Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, a venit cu o reacție, după decizia autorităților de la Kiev de a renunța la sintagma ”limba moldovenească” și de a recunoaște româna ca limbă vorbită de toți reprezentanții comunităților românești din regiunile Odesa, Cernăuți și Transcarpatia.

Într-o postare pe o rețea de socializare, Dodon menționează că „regretă faptul că ucrainenii au renunțat la identitatea moldovenilor, care trăiesc în Ucraina”.

Limba moldovenească, la fel ca și statalitatea moldovenească, cu o istorie de peste 650 de ani, a fost, este și va fi. Afirmațiile despre faptul că limba moldovenească nu a existat niciodată, fie că sunt minciuni intenționate, fie – dovadă a necunoașterii propriei istorii. Poziția vecinilor noștri din România o cunoaștem de mult timp, dar regretăm faptul că vecinii noștri ucraineni au cedat presiunii și au renunțat la identitatea moldovenilor, care trăiesc în Ucraina. Ar trebui să luăm exemplu de la conducerea Ungariei, care luptă și obține recunoașterea drepturilor ungurilor pe teritoriul Ucrainei. Sunt convins că viitoarea conducere a Moldovei va reveni la acest subiect principial pentru identitatea moldovenească”, a comentat acesta.

Cu o reacție la acest subiect a venit și Partidul Socialiștilor din R. Moldova.

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova își exprimă indignarea față de decizia autorităților ucrainene de a renunța, sub presiunea României, de la denumirea de „limba moldovenească” în documentele oficiale. Și mai revoltătoare este susținerea acestei decizii de către Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu.

Limba moldovenească este o valoare fundamentală a poporului moldovenesc. Timp de multe secole, strămoșii noștri au numit limba noastră maternă Moldovenească. Sub această denumire apare în cronicile noastre vechi. Dezicerea de la „limba moldovenească” este un act rușinos de auto-discreditare națională. Așa pot proceda doar mancurții – termen utilizat de Chinghiz Aitmatov atunci când se referă la o persoană care se supune orbește unui stăpân, sclav, al cărui memorie despre trecut a fost ștearsă”, se arată în declarația PSRM.

Totodată, socialiștii declară că vor continua să apere în mod consecvent identitatea națională, istorică, culturală și spirituală a poporului moldovenesc, dreptul lui inalienabil la o limbă moldovenească originală.

Moldovenii care locuiesc în Ucraina-în Bugeac, Bucovina, raioanele de Est ale regiunii Odessa, mereu au susținut și vor susține că vorbesc limba Moldovenească, la fel ca și moldovenii care constituie majoritatea populației Republicii Moldova. Suntem convinși că niciun act de denazificare nu va forța moldovenii din Ucraina să renunțe la memoria lor istorică națională”, se mai arată în declarație.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.