VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Maia Sandu, în Elveția: Aderarea Moldovei la UE este singura modalitate de a ne consolida democrația și de a ne proteja de Rusia

Viziunea noastră privind securitatea națională pune în prim-plan aderarea noastră la UE, cu scopul de a asigura siguranța și progresul țării noastre. Aderarea Moldovei la UE este singura modalitate de a ne consolida progresul democratic, de a ne proteja de acțiunile ostile ale Rusiei și de corupție – cele două mari amenințări la adresa securității naționale. Declarația a fost făcută de președinta Maia Sandu, la o conferință de presă susținută în Elveția alături de omologul său elvețian, Alain Berset, 

Șefa statului a mulțumit autorităților elvețiene și cetățenilor pentru sprijinul valoros acordat țării noastre.

„Sunt îndeosebi recunoscătoare pentru sprijinul generos al Elveției, anunțat în această săptămână în cadrul Platformei de sprijin pentru Moldova. Acesta va avea un impact direct pozitiv asupra vieții oamenilor. Suntem, de asemenea, foarte recunoscători pentru ajutorul umanitar acordat în timpul crizei refugiaților care a urmat invaziei Rusiei în Ucraina. Peste un milion de ucraineni au găsit un refugiu temporar în Moldova, iar aproximativ 80.000 au ales să rămână la noi în țară. Fără ajutorul din partea Elveției și a altor țări partenere, nu am fi făcut față”, a afirmat Maia Sandu.

Maia Sandu a menționat importanța continuării de a oferi sprijin Ucrainei în lupta pentru apărarea suveranității.

„Cred că este important ca noi toți, în Europa și în alte părți, să continuăm să sprijinim Ucraina cât aceasta își apără suveranitatea. Nu putem să ne permitem sentimentul de oboseală a războiului. Ucraina luptă pentru toți noi. În timp ce Ucraina rezistă unei invazii militare, Moldova contracarează atacurile hibride ale Rusiei”, a spus președinta.

De asemenea, Maia Sandu a mulțumit Elveției pentru ajutorul său în lupta noastră împotriva corupției solicitând sprijin în recuperarea activelor din străinătate a oligarhiilor fugari.

„Corupția este o modalitate folosită de interpușii Rusiei pentru a submina Moldova. Sancțiunile impuse de guvernul elvețian, împotriva celor care ne amenință stabilitatea, trimit un mesaj puternic: Moldova nu este singură. Integritatea și buna guvernare sunt valori pe care le împărtășim cu restul lumii democratice și le vom proteja împreună. Pentru a limita pagubele provocate de acești oligarhi corupți, este important să începem să recuperăm activele pe care le-au furat de la cetățenii noștri și le-au mutat în străinătate”, a declarat Președinta.

Șefa statului a mai adăugat că în cadrul întâlnirii cu președintele Berset, a sugerat să fie relansate anul viitor lucrările Comisiei Interguvernamentale pentru comerț și cooperare economică pentru a stimula comerțul și investițiile între țările noastre.

„Mă bucur că am formalizat angajamentul nostru față de cooperarea în domeniul securității sociale. Declarația comună pe care am semnat-o ieri cu domnul președinte deschide în lunile următoare calea către un acord cuprinzător, asigurând respectarea drepturilor lucrătorilor moldoveni și elvețieni”, a afirmat Maia Sandu, precizând că parteneriatul dintre Moldova și Elveția se extinde în domenii cruciale.

Președinta Maia Sandu efectuează în perioada 18-19 octombrie o vizită oficială în Confederația Elvețiană, la invitația președintelui Alain Berset.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.