VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

BNM a stabilit contribuțiile băncilor comerciale la fondul de rezoluție pentru 2024

Banca Centrală a anunțat băncile comerciale despre cuantumurile și tranșele din 2024 pentru contribuțiile acestora la fondul de rezoluție bancară, un fond ce, în linii mari, are drept scop prevenirea intrării în dificultate a băncilor după epuizarea tuturor opțiunilor.

Astfel, cuantumul contribuțiilor pe anul 2024 pentru întregul sistem bancar a fost calculat în mărime de 211,5 milioane lei, la baza acestui calcul fiind nivelul-țintă de 3% din suma depozitelor garantate.

Menționăm că băncile plătesc contribuțiile anuale în fondul de rezoluție începând din 2020, iar nivelul țintă stabilit de Legea privind redresarea și rezoluția băncilor urmează a fi atins cel târziu în data de 31 decembrie 2024. Astfel, plata de către bănci a contribuțiilor stabilite pentru anul viitor va permite atingerea nivelului-țintă, care reieșind din suma depozitelor garantate la situația din 30 iunie 2023, reprezintă 573,4 milioane lei.

Fondul de rezoluție bancară, destinat, de exemplu, în țările europene pentru perioadele de criză, a fost constituit în vederea asigurării aplicării eficace a instrumentelor şi competențelor de rezoluție de către BNM. La situația din 30 iunie 2023 resursele fondului constituiau 435,8 milioane lei.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.